Politiet hadde ikke rett til å bortvise HA-gjester


Sivilombudsmannens begrunnelse går over 13 sider og vil i fremtiden endre praksis på det som flere MC-klubber i Norge har opplevd som en stor frustrasjon, nemlig at politiet sammen med

Utlendingsdirektoratet (UDI) har bortvist festdeltakere fra MC-miljøet, og således sendt dem i retur til sine hjemland.

Sivilombudsmannen skriver at han forutsetter at direktoratet tar hensyn til hans vurderinger i fremtidige saker.

- Bortvisningen skjer etter en trusselvurdering av situasjonen gjennomført i Rogaland politidistrikt. Heldigvis var det plass på første retur tilbake, sier politiinspektør Magnus Andreassen i Agder politidistrikt til fvn.no. De dro med ferjen klokken 16.30.
– De returnerte frivillig og tok båten tilbake til Danmark klokken 16.30, sier operasjonsleder Per Lauvnes i Agder politidistrikt.

På Flesland ble Hells Angels-medlemmer pågrepet.
Janne Heltne, jourhavende jurist i Hordaland politidistrikt, forteller at de to mennene på 41 og 54 år ble pågrepet ut fra en trusselvurdering gjort av Rogaland politidistrikt.
- De blir uttransport til Nederland i morgen. De bortvises fordi vi frykter at de vil begå eller planlegge straffbare handlinger, sier Heltne til bt.no.

Forberedt

Denne helgen arrangerer Hells Angels’ sommerfest utenfor Stavanger. Heller ikke denne gang vil alle gjestene dukke opp som planlagt i klubblokalet på Braut.

Aftenbladet er kjent med at Rogaland politidistrikt har forberedt seg på å bortvise utenlandske MC-medlemmer på vei til Jæren, slik de har gjort ved de siste arrangementene Hells Angels MC Stavanger har stått for.

Det lokale politiet har selv kontroll på Stavanger Lufthavn Sola, men har også sørget for å varsle  kolleger ved andre innreisepunkter til Norge. Tidligere har medlemmer fra Europa ofte kommet til Stavanger med ferje fra Danmark til Kristiansand, men også flyplasser, ferjeleier og andre grensepunkter skal være varslet om MC-arrangementet i Stavanger.

– Vi er kjent med arrangementet, og har gjennom lensmannen i Klepp vært i kontakt med klubben. De vet hvordan vi historisk har sett på slike tilstelninger, og at både vi og andre politidistrikter tidligere har bortvist utenlandske medlemmer på vei til slike fester, sier politiinspektør Leif Ole Topnes i Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.

Returnerer frivillig

Ved 14-tiden fredag ankom FjordCat kaia i Kristiandsand. Ombord var et stort følge med hovedsakllig tyske og nederlandske Hells Angels-medlemmer. Like før klokken 15 bekreftet politiinspektør Magnus Andreassen til Fædrelandsvennen at 20 medlemmer av Hells Angels har akseptert å frivillig forlate landet.
- De blir frivillig satt på Superspeed om en time. Alternativet var å bli kjørt rett i arresten for å bli returnert med ferja i morgen, sier Andreassen.

Han er fornøyd med dagens aksjon.
- Hells Angels skal ikke få spre seg mer enn de allerede har gjort. Dette er en landsomfattende policy der vi bruker en hjemmel i utlendingsloven til å bortvise dem på linje med for eksempel fotball hooligans som vi forventer bråk med, forklarer politiinspektøren til Fædrelandsvennen.

I april i fjor ble 25 Hells Angels-medlemmer fra Danmark, Tyskland og Luxembourg stoppet på Sola og i Kristiansand før en fest på Braut. Omstendighetene fikk klubbmedlemmene til å engasjere advokat. Før HA-avdelingen i Stavanger skulle arrangere sitt 15-årsjubileum i fjor høst, gikk klubben til et uventet skritt:
Hells Angels gikk til retten for be domstolen om å nekte politiet å stanse utenlandske medlemmer på vei til festen. De fikk ikke medhold i rettssystemet. Hells Angels-medlemmene vant heller ikke frem da de senere klaget til UDI på bortvisningsvedtakene.
– Vi har en strategi som er i tråd med de signalene som kommer fra overordnet myndighet, og den går ut på å hindre ny rekruttering til og kriminalitet i regi av 1%-klubbene. Det er bakteppet for vår holdning i disse sakene, sier Topnes.

 

Comments