Politiet strammer grebet om banderne


Arkivfoto. (Foto: Bax Lindhardt)

Rocker- og bandemedlemmer kan få fordoblet straffen og få frataget muligheden for at blive prøveløsladt.

Det er nogle af elementerne i en ny bandepakke, der træder i kraft tirsdag 1. juli.
Bandepakken, der blev vedtaget før Folketingets sommerferie af alle partier minus Enhedslisten, betyder, at kriminalitet begået af medlemmer af rocker- og bandemiljøer kan takseres med dobbelt straf.

Desuden kan fængslede rocker- og bandemedlemmer få frataget muligheden for at blive prøveløsladt og komme på udgang, hvis der er optræk til en ny konflikt mellem bander og rockergrupper uden for fængslets mure.

»Pakken rummer både guleroden i forhold til bedre exittilbud og pisken til dem, der insisterer på at blive ved med at være kriminelle,« siger leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, Michael Ask.

Han mener, at udsigten til dobbelt straf er et stærkt redskab i kampen mod rockere og bander. Dobbelt straf kunne også idømmes tidligere, men kravet var, at det skulle være på baggrund af en igangværende konflikt. Nu kan rocker- og bandemedlemmer fra for eksempel Hells Angels og Bandidos idømmes dobbelt straf, hvis blot den ene part har indledt et angreb, uden at man skal afvente modsvaret fra den anden part.

Udover muligheden for at idømme dobbelt straffe består »pisken« i skærpede straffe for besiddelse af skyde- og knivvåben.

Ifølge Michael Ask er det også et »stærkt signal« at fratage indsatte rocker- og bandemedlemmer muligheden for at blive prøveløsladt, hvis kammerater uden for fængslet ryger i totterne på hinanden.
»I det øjeblik, der måtte opstå en konflikt, er medlemmer af de involverede grupper afskåret fra at blive prøveløsladt eller komme på udgang. Det sker for at sige til grupperne, at I skal være klar over, at hvis I starter en konflikt op, så får det konsekvenser for alle jeres medlemmer. Vi er klar over, at de synes, det er uretfærdigt, men det er også et forsøg fra myndighederne på at sige, at I må holde orden i eget hus,« siger Michael Ask.

Derudover hæves dusører for oplysninger om forbrydelser begået af rocker- og bandemedlemmer fra 10.000 kroner til 50.000 kroner.

»Penge er ikke altid en motivationsfaktor, men kan være det,« siger Michael Ask.
Udover hårdere straffe rummer bandepakken også bedre tilbud til bandemedlemmer, der har truffet beslutning om at forlade miljøerne.

»Det er positivt, at man også styrker den præventive indsats og afsætter en pulje til exittilbud. En forudsætning for et succesfuldt exitforløb kan være, at man skal flytte fra en kommune til en anden. Det kan være noget med lejligheder, arbejde, uddannelse og andre ting, der skal sættes i værk. Det kan også være udgifter til fjernelse af tatovering. Og det er der nu afsat en pose penge til,« siger Michael Ask.

Comments