Två får fängelse för vapenbrott

Umeå. De båda männen upplevde att de levde under press och hot och beväpnade sig därför med skarpladdade pistoler som de bar både i hemmet och ute på stan i centrala Umeå.
Nu döms de för grovt vapenbrott samt vapenbrott.
De båda männen, en Umeåbo på 29-år och en man 36-årig från södra Sverige, är sedan en tid tillbaka vänner med varandra.
36-åringen har sedan tidigare varit medlem i ett mc-gäng men efter att hans familj blivit utsatt för en attack flyttade han upp till Umeå och bosatte sig i 29-åringens lägenhet på Umedalen. Bara några dagar innan flytten fick mannen tag i en revolver.

I januari 2013 besköts bostaden på Umedalen under spektakulära former. Sex hagelskott avlossades mot dörr och väggar i bostaden. Ingen av männen skadades vid beskjutningen och det är oklart mot vem av männen attacken var riktad.

29-åringen tyckte att utvecklingen var mycket obehaglig och fruktade för sitt och sin familjs liv. Med anledning av detta lånade mannen en pistol vars syfte var att skydda honom. Umeåbon har berättat att han för det mesta hållit sig hemma men några fåtal gånger har han också burit laddad pistol ute på stan i Umeå.

Tingsrätten beslutade i går att 29-åringen ska dömas för grovt vapenbrott var skarpladdad och medförd på allmän plats. Påföljden för brotten anser tingsrätten ska vara fängelse i sex månader. 29-åringen är tidigare dömd för grovt vapenbrott.

36-åringen döms för vapenbrott då mannen haft en revolver med tillhörande ammunition utan att ha rätt till det. Påföljden blir fängelse i fyra månader.  36-åringen har tidigare dömts för narkotikabrott samt vapenbrott.

Comments