Bandidos bankir slogs ihjäl under krogbråk

Poul Joachim Hansen, 42, var danska Bandidos kassör och bankir. För drygt en vecka sedan slogs han ihjäl under ett krogbråk i Helsinge på Nordsjälland. Nu sörjer Bandidosmedlemmar från hela världen.
– Vi har förlorat en broder, en soldat. En sann bandido, skriver klubben på sin officiella hemsida.


Det dödliga slagsmålet var bara en i rad gängrelaterade händelser i Sverige och Danmark senaste tiden. I början av juni sköts Hells Angels-medlemmen Martin Helbo till döds på Jylland. I mars hängde sig HA-ledaren Michael Brokside i en cell på Köpenhamns polishus. I lördags brann det i Bandidos lokaler i Malmö.
Det var i söndags förra veckan Poul Joachim Hansen, känd som ”Big Mac” i mc-kretsar, befann sig på värdshuset Van Helsinge Bodega. Där kom han i kontakt två bröder, 19 och 23 år. Av okänd anledning började gängmedlemmen och bröderna bråka.
Enligt David Cosnett, värdshusets ägare, handlade bråket om en småsak.
– Det var ett trivialt gräl. De började argumentera i baren, och den avlidne föll till marken, säger han till Ekstrabladet.
Han påstår att Poul Joachim Hansen bara mottog ett slag. Men enligt åklagaren Marie Bindslev ska de misstänkta ha gett ”Big Mac” ett knytnävsslag i bröstet, och medan han låg ner på golvet utdelade de åtskilliga kraftiga knytnävsslag i ansiktet och på kroppen.

Återupplivningsförsök misslyckades

Poul Joachim Hansen drabbades av hjärtstopp. Enligt David Cosnett försökte andra närvarande i baren återuppliva honom, men lyckades inte. Dagen efter dödsfallet höll Van Helsinge Bodega stängt. David Cosnett hade satt upp en lapp med texten:
I går kväll blev en far ihjälslagen. Av respekt för hans familj håller vi stängt i dag, måndag.
– Jag kände honom ganska bra och har gjort det i många år. Jag kände också att han respekterade mig. Vi kunde göra narr av varandra, säger han till Ekstrabladet.
Bröderna greps samma natt som slagsmålet ägde rum och är misstänkta för dråp. Den yngre av dem nekar till brott, medan den äldre erkänner att han använt visst våld men nekar till dråpanklagelserna.

Satt i fängelse

42-årige Poul Joachim Hansen släpptes så sent som i mars i år från fängelset, där han avtjänat ett drygt fem år långt straff för moms- och skattebedrägeri. Han var danska Bandidos ”finansminister”, och fungerade som gängets kassör och bankir.
Samtidigt levde han gott på pengar han svindlat till sig. Enligt tidningen Berlingske betalade han varken skatt eller moms och ska ha genomfört bedrägerierna med hjälp av sina rivningsföretag. Ekstrabladet uppger att han kan ha lurat danska staten på runt elva miljoner danska kronor.
För pengarna köpte han bland annat en lyxvilla med Öresundsutsikt på Nordsjälland. 2003 var fastigheten värderad till 3,8 miljoner danska kronor. Berlingske berättar att gängmedlemmen gifte sig 2005, och att bröllopet var överdådigt med flera hundra gäster. Festen avslutades med ett fyrverkeri som kunde ses över stora delar av Öresund.

Klubben sörjer

Nu sörjer Bandidosmedlemmar "finansministerns” bortgång. På gängets hemsida har kondoleanser strömmat in.
”Vi har förlorat en broder, en soldat. En sann bandido som aldrig kommer att glömmas. ”Big Mac” finns i våra hjärtan, tankar och själar”, skriver en avdelning i Danmark.
Bandidosmedlemmar i Tyskland, Australien och Finland beklagar också sorgen.
”Vi skickar våra djupaste kondoleanser till Bandidos östra avdelning i Danmark, till familjen och vänner”, skriver en medlem i Indonesien.

Comments