Efter 17 år – här släpps HA-mördaren ut i frihet


VÄLKOMNAS. Vagn "Krudt" Smidts frigivning firades av andra Hells Angels-medlemmar som hade samlats. Fotograf:Topnews
 
Hells Angels-medlemmen Vagn "Krudt" Smidt sköt ihjäl sin Bandidos-rival på öppen gata under det stora mc-kriget på 90-talet.
För det dömdes han till livstids fängelse.
Nu är mördaren på fri fot – efter 17 år bakom galler, skriver Ekstrabladet.

Det var på måndag morgon som 55-årige Vagn "Krudt" Smidt lämnade fängelset Östjylland i danska Enner Mark efter 17 år bakom lås och bom.
Utanför fängelset möttes Smidt av 50-60 HA-medlemmar, som välkomnade honom till friheten.
Det var på sommaren 1997 som Vagn "Krudt" Smidt sköt fyra medlemmar från mc-gänget Bandidos när de lämnade ett kafé och var på väg till sina motorcyklar i Liseleje på norra Själland.
Från en bil avlossade Vagn Smidt 14 skott och dödade en av Bandidosmännen - Björn Gudmandsen, 24. De övriga tre Bandidosmedlemmarna, som var 20, 27 och 32 år gamla, skadades allvarligt, men överlevde.
Polisen beskrev attacken som extremt kallblodigt. Mördaren var omaskerad och sköt vilt inför många vittnen.
Den då 39-årige ​Vagn Smidt greps sedan flera vittnen sagt att det var hans bil som skotten kom i från och att bilen hade befunnit sig på brottsplatsen.

Utsattes för raketattack

Vagn Smidt var vid tidpunkten knuten till den dåvarande HA-avdelningen Syd, som låg på en bondgård kallad för "Fort Snoldelev" utanför Roskilde.
HA-avdelningen blev natten till den 17 april 1996 utsatt för en raketattack och bondgården fattade eld.
Attacken var en av de första allvarliga striderna i det stora nordiska mc-kriget, som inleddes när en HA-medlem dödade en Bandidos-rival, Uffe Larsen, den 10 mars samma år.
Det stora mc-kriget tog slut 1997 då Bandidos president Jim Tinndahn slöt fred med Hells Angels-veteranen Bent Svane Nielsen, även känd som Blondie. Inför tv-kameror skakade de hand för att visa att kriget var slut.

HA-man sköts till döds

Året efter dömdes Vagn "Krudt" Smidt för mordet på Björn Gudmandsen och mordförsök på de tre andra.
Åklagaren överklagade till Högsta domstolen den 20 november 1998 då domen ändrades till livstids fängelse.
Polisen i Danmark har genom åren haft stora svårigheter med mc-gängen.
För bara för några veckor sedan sköts HA-medlemmen Martin Helbo ihjäl och ytterligare en person skadades svårt vid ett skottdrama i en villa på Nordjylland. Polisen misstänker att de sköts när de försökte driva in en knarkskuld.
Den 14 mars i år hittades danske HA-ledaren Michael Brokside död i sin cell på Köpenhamns polishus. Trots toppsäkerhet har han enligt myndigheterna kunnat ta sig eget liv. Detta bekräftas av obduktionsrapporten. Ove Bundgaard Larsen, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen uppger för Ekstrabladet att Brokside avlidit genom "inkomplett hängning".

Tror inte på dödsorsaken

Kroppen har varit i beröring med golvet, och dödsorsaken blir i praktiken då kvävning. Men Hells Angels tror inte på den förklaringen, vilket har skapat en ännu djupare spricka mellan dansk polis och mc-gänget Hells Angels.
Mc-gängets interna regler inte tillåter självmord och på sin hemsida skrev danska Hells Angels att de ifrågasätter polisens slutsatser.
Åklagaren har startat en utredning av vad som hände i cellen under natten mot den 14 mars, enligt Ekstrabladet.

                                

MC-GÄNG I SVERIGE
HELLS ANGELS
Hells Angels använder färgkombinationen rött och vitt och har en undergrupp just med det namnet. Undergrupperna har inte samma status som en fullvärdig Hells Angels-medlem och det anses ofta vara där som den mer våldsamma verksamheten placeras. Hells Angels har till skillnad från konkurrenterna i Bandidos lagt sig vinn om att ha en mer oantastlig fasad. Till underavdelningarna räknas Red and White Crew och Red Devils.
OUTLAWS
Outlaws räknas som det tredje stora internationella mc-gänget. De har tagit sig klubbnamnet av en samlingsbeteckning för alla kriminella mc-gäng, de som valt att ställa sig utanför lagen. Färgerna är svart och vitt. Outlaws har haft svårt att etablera sig i Sverige. Både Hells Angels och Bandidos har haft intresse av att hålla Outlaws borta och tros ha samarbetat för att nå det målet.
BANDIDOS
Bandidos räknas som ett av de internationella mc-gängen som finns representerade i Sydsverige. Bandidos har ofta varit i konflikt med främste rivalen Hells Angels. Bandidos anser att kombinationen av rött och gult är deras färg. Till Bandidosmiljön räknas en del undergrupper (X-team, Chicanos mc, Romano mc) med ryggmärken och klubbvästar. Rekrytering till Bandidos sker ofta från underavdelningarna.
SATUDARAH
Ett holländskt mc-gäng som räknar sig till 1 % -miljön, precis som deras vänner Bandidos och fiender Hells Angels. Satudarah har etablerat sig i Danmark och finns enligt deras hemsida också i Sverige. Vissa är tidigare medlemmar i Black Cobras i Malmö som sökt en ny gängidentitet med hjälp av gamla kontakter i Danmark. Färgerna är gult och svart.

Comments