Ordføreren hudfletter Hells Angels-innslag

PÅ TV
PÅ TV: Hells Angels, her representert ved noen medlemmer på et
tidligere arrangert Planke-mc i Fredrikstad, var temaet for et innslag
i Sommertid mandag kveld.


Så «flott» at TV 2 gir Hells Angels taletid i beste sendetid for å fremstå som snille gutter, mens kommuner, politi og andre offentlige myndigheter jobber for å bekjempe kriminelle mc-miljøer. Hva med få med at over 60 prosent av medlemmene er domfelt, TV2? Hva med å få med at de står bak organisert kriminalitet? Slett journalistikk og dårlig dømmekraft!»

– Dårlig drahjelp

Slik reagerte ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) på Facebook etter gårsdagens sommerprogram «Sommertid» hadde gått på lufta på kanalen, og satte dermed i gang en lengre, lokal Facebook-debatt mandag kveld.

LES OGSÅ: Roser ordføreren for mc-krig

I innslaget stiller HA-talsmann Rune Olsaard opp i studio sammen med Marcel Lelienhöfs i forbindelse med hans bok om klubben, og Lelienhöf sier blant annet at han følte mediefremstillingen av Hells Angels ble veldig enkel, og at han ville vise andre sider enn det som til vanlig fremkommer i media.

En særdeles dårlig drahjelp i arbeidet som legges ned for å hindre rekruttering til slike miljøer, mener ordføreren. Senest i fjor sa bystyret  ja til et nært samarbeid med politiet for å unngå at 1-%klubbene får fotfeste i Fredrikstad.

– Ganske naivt

– Man bør få frem noen av nyansene når man lager innslag om klubber hvor over 60 prosent av dem er straffedømte. De som sammenligner disse medlemsklubbene med vanlige interesseorganisasjoner, er litt ute på tynn is, sier ordføreren.
– Er det ikke greit å ville formidle et mer nyansert blide og fortelle at også medlemmer av slike klubber har en annen side?

LES OGSÅ: Var på fest med 1%klubb

– Det er ganske naivt synes jeg, når det er kjent at de har en helt klar strategi på nettopp å fremstå som snille onkler, at et slikt innslag skal være et mer nyansert bilde, sier ordføreren. Han legger ikke skjul på at han også har vært misfornøyd med saker i Fredriksstad Blads om slike klubber.

Kritiserer utspillet

Utspillet fikk støtte fra mange på Facebook mandag kveld. H-politiker Carl Henrik Amundsen, derimot, mener kommentaren forhåndsdømmer: «Det er enkeltindividet som står ansvarlig for sine egne handlinger, ikke gruppen», skriver han blant annet i det som etterhvert blir en lengre debatt.

LES OGSÅ: Mc-klubb møter veggen

​– Det er jo slik at selve konseptet med 1%klubbene  er at man stiller seg utenfor samfunnets definisjoner av lov og orden. Dette er det jobbet vesentlig med fra blant annet kommuner, storting og politiets side. Jeg tror ikke Stortinget ville gått så langt som å si at det skal brukes sterke midler for å bekjempe slike klubber hvis dette var å regne som et vanlig idrettslag. Det er iallfall sånn at det er veldig veldokumentert at det er en sterk overvekt av straffedømte i denne klubben, sier Nygård. Han nevner også dommen som ble avsagt i Hålogaland lagmannsrett i fjor.
– Det foreligger ikke noen rettskraftig dom ennå, men der ble jo sju av åtte dømt etter mafiaparagrafen for å være medlemmer i et kriminelt nettverk, sier Nygård.

Viser til Planke-mc i bystyret

– Det jeg er dypt uenig i, er forhåndsdømming av gruppenivå på individnivå, som for eksempel bystyredebatten den gangen Planke-mc ble behandlet, utdyper Amundsen etter Facebook-debatten.

Han presiserer at det først og fremst var etter erfaringen med behandlingen av Planke-mc han uttalte seg. Programmet har han ikke sett.
– Men er det forhåndsdømming å forvente at negative sider av klubben tas med i et innslag?
– Jeg skal ikke blande meg borti det, fordi jeg har ikke sett programmet, ikke sett hvordan det var vinklet og Hells Angels er ikke gruppe jeg vil forbindes med i det hele tatt. Men jeg synes man skal være prinsipielt forsiktig med å forhåndsdømme grupper, og det synet er også basert etter tidligere saker i bystyret. Og da tenker jeg spesielt på søknaden fra Planke-mc etter det siste treffet, der politiet var veldig negative til at det skulle gjennomføres og hvor vi hadde en sak i bystyret der man generelt var enige med politiet om at Planke-mc ikke skulle gjennomføres. Det var  basert på samme holdningen, at man antar noe om hele gruppen.

– Handlet ikke om klubben

Torkil Auran, programredaktør i TV 2, avviser at saken handlet om klubben som sådan. Han har dermed ikke svart på spørsmålene våre om man også burde hatt med faktaene Nygård etterlyser eller om et slikt innslag er dårlig drahjelp i arbeidet med å hindre rekruttering til slike klubber.

LES OGSÅ: Mc-folk i opprør

Isteden svarer han dette på epost:
«Sommertid hadde i gårsdagens sending en sak om fotograf Marcel Leilienhofs kunstprosjekt «Helvetes Engler», der han i løpet av en femårsperiode fulgte klubben fra innsiden. Saken dreide seg om hvorfor han ønsket å gjøre prosjektet, hvordan han subjektivt opplevde klubben og medlemmene deres og hvordan de samarbeidet om prosjektet. Sammen med Marcel var Rune «Supern» Olsgaard fra Hells Angels for å fortelle hvordan det var å slippe en fotograf så tett inn i et miljø som er lukket. Saken handlet om prosjektet til Marcel og hans egen opplevelse av klubben og ikke om klubben som sådan» skriver Auran.

Lang debatt

Ellers var det mange som kommenterte Nygårds Facebook-utspill i går. Her er noen av kommentarene (eller utdrag av dem):

Terje Moland Pedersen: Dette er kriminelle organisasjoner. Bryter man dette ned til enkeltpersoner, ufarliggjør man dem og det vil være ødeleggende. Det er nettopp de de ønsker, å fremstille seg selv som ufarlige enkeltpersoner.

Tage Pettersen: En god kommentar Jon-Ivar!!

Jon Petter Hansen: Når mange enkeltindivider går sammen om å danne en organisasjon som driver kriminell virksomhet er de ikke lenger bare enkeltindivider. De er en organisasjon, og denne kan dømmes for sin virksomhet. Den italienske mafiaen f.eks. er en kriminell organisasjon og må betraktes som nettopp det.

Carl Henrik Amundsen: Gruppedømming er feil enten det gjelder hudfarge, religion eller medlemskap. At en tidligere statssekretær i justisdepartementet synes det er en grei grunnholdning overasker meg. Det er enkeltindividet som står ansvarlig for sine egne handlinger, ikke gruppen!

 


 

 

 

 

 

 
                              
 
                 
                                         
  
 

Comments

  1. Do yo want us make a copie of that and up-load on MC & Gjengkriminalitet?

    Miss Gjengkriminalitet

    ReplyDelete

Post a Comment