Torterades i flera dagar av fem män

Under flera dygn hölls mannen fången. Han misshandlades, piskades, hotades och brändes.
Åklagaren beskriver våldet som tortyr.
– Jag trodde mitt liv var över, har mannen berättat i polisförhör.
I dag börjar rättegången mot fem män ur en företagarfamilj i Malmö som åtalas för bland annat människorov och grov misshandel.

Enligt åtalet hölls mannen fjättrad, med tejp och med rep. Om och om igen pressades han för att erkänna inblandning i ett inbrott i en av företagarfamiljens lokaler. Mannen kläddes av och misshandlades med slag, sparkar och med hjälp av olika tillhyggen.
Bakgrunden är inbrottet i företagarfamiljens lokal natten mellan den 16 och 17 mars. Någon tog sig då in genom taket, bröt upp ett kassaskåp och stal en större mängd kontanter och guld. Det kom snabbt till polisens kännedom att flera män i företagarfamiljen beslutat sig för att ta lagen i egna händer och genomföra en egen brottsutredning. Från lokalens säkerhetssystem fanns det ljudinspelningar där de misstänkta tjuvarna kunde höras tala med varandra.

Försökte hitta inbrottstjuv

Med hjälp av bekanta försökte männen, enligt vad de berättat i förhör, identifiera inbrottstjuvarna. Enligt en polis som jobbade med utredningen av inbrottet ska en av familjemedlemmarna ha sagt "hoppas ni får tag i dem före oss" till poliser som besökte familjen under brottsutredningen.
Efter några dagars efterforskningar tyckte de bestulna männen att man nått en slutsats: Det var den sedermera kidnappade mannen som hördes på inspelningarna. Männen beslöt sig för att söka upp honom för en konfrontation.

Skulle hämta sin sambo

På kvällen den 24 mars ska den kidnappade mannen hämta sin sambo vid tåget. Men han dyker inte upp. Någon gång vid 22-tiden slutar han svara i telefon. Han är borta. Dagen efter hör oroliga anhöriga av sig till polisen.
Vad varken de anhöriga eller polisen vet är att mannen kidnappats. Enligt vad mannen sedan berättar i polisförhör dyker flera män upp när han parkerat sig bil och jagar ikapp honom när han springer för sitt liv. Inte förrän de avlossat ett vapen mot mannen och slagit honom upprepade gånger i huvudet med en hammare lyckats de tvinga in honom i en bil.

"De fortsatte slå mig"

– De fortsatte slå mig på händerna så att jag inte kunde greppa tag någonstans, har mannen sagt i förhör.
Mannen ska sedan ha förts till en lokal där två mardrömsdygn tar sin början. Han binds och kläs av på underkroppen.
Enligt vad mannen berättat är det flera män som turas om att misshandla honom för att han ska erkänna inbrottet i lokalen.
I långa förhör ska mannen senare berätta hur en av de åtalade försökt hugga av honom tårna med en spade. Enligt mannen piskas han också med en förlängningssladd och någon bränner honom på kroppen med en tändare.

Turades om att tortera

Enligt åtalet pågår tortyren hela natten.
– De turades om. De gjorde allt möjligt på mig, berättar mannen i förhör.
När männen tröttnar ska de ha kastat kallt vatten på sitt offer som sedan lämnas på det kalla golvet.
Dagen efter flyttas mannen till en ny lokal. Här fortsätter utpressningen, enligt åtalet hotar männen med att klippa av den kidnappades fingrar och att hämta mannens familjemedlemmar till lokalen för att misshandla även dessa.
– Han sa att "ofta så erkänner folk efter femte fingret, vi ska se hur länge du orkar hålla ut", har mannen berättat i förhör.

Kontaktade polisen

Nästan två dygn efter att mannen rövats bort bestämmer sig de åtalade plötsligt för att kontakta polisen. Strax efter klockan 14 den 26 mars dyker en av de nu åtalade männen upp på polisstationen i sällskap med den kidnappade.

Fem anhölls

Det dröjer några dagar innan den kidnappade mannen börjar berätta sin historia för polisen. Ett par veckor senare grips över tio personer i en stor polisinsats. Fem anhålls.
I dag åtalas fem män i åldrarna 37-45 år ur företagarfamiljen. De åtalas för människorov, grov misshandel, olaga tvång och medhjälp till olaga tvång. De fem männen nekar till brott, enligt deras version av händelsen följde mannen med frivilligt för att reda ut familjens misstankar mot mannen. De fem har även lämnat in en motanmälan mot den kidnappade mannen som de menar har försökt pressa dem på tre miljoner kronor i skadestånd för det inträffade.


Stenkällan, Malmö: Skjuter mot mannen

De nu åtalade männen ur företagarfamiljen överraskar mannen när han parkerat sin bil. När mannen försöker springa från platsen springer männen efter och avlossar ett skott mot honom. När de får tag på honom misshandlas han med slag och sparkar över hela kroppen. Någon ska också ha slagit honom med en hammare och ett träföremål på kroppen och i huvudet. Med våld tvingas mannen till en bil och ner i bilens bagageutrymme.

Svedala: Torteras och skendränks

Mannen förs sedan till ett hus där han hålls fången. Minst en person bevakar mannen som binds och hålls fast. Mannen misshandlas och hotas i syfte att tvinga fram erkännanden kring inbrottet i kidnapparnas affär. Mannen kläs av på underkroppen och misshandlas liggande. Någon slår mannen med en spade på tår och fötter, han bränns med cigaretter och en tändare och smält stearin droppas på mannens ansikte och kropp. Dessutom skendränks mannen och han piskas med en kabel.

Sallerup Malmö: Hotas till livet

Mannen förs sedan till en byggnad där han och hans familj åter hotas till livet. Mannen förevisas en övervakningsfilm från inbrottet och uppmanas åter erkänna stölden eller berätta vilka som varit inblandade.

Davidshallstorg, Malmö: Överlämnar sig

Vid 11-tiden på morgonen kontaktar en av de åtalade ur företagarfamiljen polisen och ber om ett möte. Det framkommer att familjen har den kidnappade mannen hos sig. Vid 14-tiden lyder en av de åtalade polisens uppmaning och anländer i sällskap med den kidnappade mannen till polishuset Davidshall. Familjemedlemmen grips då misstänkt för människorov.

Comments