Två och ett halvt års fängelse för huvudman

I mars i år slog polisen till mot ett hus utanför Sjöbo, där två bröder i 30-årsåldern befann sig. Den äldre av dem, skulle det visa sig, hade stark kopplig till det kriminella mc-gänget Bandidos. 
I huset pågick en cannabisproduktion av tekniskt avancerat slag. I den dom som tingsrätten nu avkunnat, slås fast att det tillverkades fullt brukbar cannabis, med avsikt att säljas. Åklagaren har hävdat att det producerades minst tio kilo cannabis här, och att narkotikabrottet därför är grovt. Tingsrätten menar däremot att den mängd narkotika som producerats under ett års tid är svår att fastställa. Man bedömer därför brottet som allvarligt och med högt straffvärde, men inte som grovt. 
Vid polisens tillslag utanför Sjöbo hittades också ett kulgevär, ett kombinationsgevär, ett hemmagjort 12-kalibrigt vapen, en ljuddämpare och en stor mängd ammunition. Någon vapenlicens fanns däremot inte. Tingsrätten påpekar att det hemmagjorda vapnet helt saknar legalt användningsområde. Med tanke på ljuddämparen, och det faktum att den äldre brodern har funktionen som Sergeant of Arms i Bandidos, bedöms brottet som grovt. 
Dessutom påträffades ytterligare vapen, när polisen gjorde husrannsakan i mannens bostad i västra Skåne. Där fanns bland annat ett avsågat hagelgevär. 
I den bostaden hittades också stora mängder dopningspreparat. Åklagaren hävdade att de båda bröderna tillsammans tillverkat preparaten, med avsikt att sälja dem. Det beslag polisen gjorde motsvarade 10 000 dagsdoser av olika dopningsmedel. Tingsrätten håller med om att dopningsbrottet är grovt, med tanke på den stora mängden preparat. Däremot saknas det bevis för att den misstänkte mannen skulle ha tillverkat dem. 
Tingsrätten ser allvarligt på att de olika brotten skett under den äldre broderns prövotid, när han varit villkorligt frigiven från ett fängelsestraff. Mannen har tidigare också fällts för likartad brottslighet. Därför fastställer man straffet till två och ett halvt års fängelse. Mannen har erkänt brott han nu fälls för. 
Den yngre brodern, däremot, döms enbart för medhjälp till narkotikabrott. Åklagaren hade i första hand yrkat på att även han skulle dömas för grovt narkotikabrott, eftersom det var han som ägde huset utanför Sjöbo. Där betalade han också höga elräkningar och handlade utrustning till produktionen. Eftersom den äldre brodern satt i fängelse under hösten 2103, var det den yngre som skötte verksamheten under den tiden, hävdade åklagaren. 
Tingsrätten håller med om att den yngre mannen varit behjälplig i den kriminella verksamheten, men inte i så hög grad att han kan betraktas som medgärningsman. När det gäller dopningsbrottet frias den yngre brodern helt. Även om han ägde den lägenhet i västra Skåne där brodern bodde, så är det inte bevisat att kände till vare sig vapnen eller dopningspreparaten där, menar tingsrätten. Den äldre brodern har också bestämt hävdat att han varit ensam om att utföra de olika brotten. 
Den yngre brodern lever under ordnande förhållanden, och har drabbats hårt av häktningstiden, enligt tingsrätten. Därför döms han till enbart fyra månaders fängelse.
 

Comments