- De rekrutterer unge folk i Norge inn i organiserte kriminelle miljøer

Tollvesnet forteller at de har hatt mange store beslag i sommer.
Tollvesnet forteller at de har hatt mange store beslag i sommer. (Tollvesenet)
 
Sommeren er høysesong for harryhandelen og Tollvesenet kan vise til store beslag denne sommeren.
Noen ganger beslaglegger de biler eller lastebiler med stor kvantum med smuglergods. Da snakker vi flere 100.000 sigaretter i en bil eller 20.000 liter øl i en bil, for å ta noen eksempler.

Les også: - Polen smugler mest til Norge
Organisert kriminalitetSmugling til Norge har blitt en hverdagsjobb for mange, og det er organisert kriminalitet som foregår over landegrensene inn til Norge.
Christian Angell mener smuglingen inn til Norge er et stort problem.
- Det er veldig trist og vi er veldig bekymret. Dette er organisert kriminalitet på høy nivå. Problemet er når kjente kriminelle nettverk og terrorgrupper finansierer sin virksomhet ved å selge tobakk på gata i Norge. De spør aldri om legitimasjon, betaler ikke skatt og rekrutterer mennesker inn i kriminelle nettverk, sier Christian Angell fra Phillip Morris Norway, til Nettavisen.
- Unge folk står og selger smuglergods på gaten. Slik blir de dratt inn i tunge og organiserte kriminelle miljøer. Dette er langt over danskebåt-smugling. Det er en grunn til at for eksempel Taliban driver med dette, sier Angell, som ser svært alvorlig på situasjonen.
Philip Morris Norway er et tobakkselskap som står bak blant annet merkene Marlboro, Petterøes og Blue Master. 
Angell mener politikerne må ta grep om situasjonen.
Norge gir store gevinster for kriminelleOg leder for Finanskomiteen, Hans Olav Syversen, forteller at de prøver å sette i gang tiltak for å få ned smuglemengden.
- Nordmenn har stor kjøpekraft og endel varer med relativt høye avgifter, det kan i sum gi store gevinster for kriminelle, sier Syversen om hvorfor Norge er et attraktivt land å smugle til.
Sigaretter er noe av det som smugles mest over grensen.
Finanskomiteen har foreslått en «svart-økonomipakke» i Stortinget for å styrke tollvesenet, politi og skatteetaten.
- En samordnet og styrket innsats er nødvendig.
Polen kommer ut som den største bidragsyteren når det kommer til smugling inn til Norge. 
- Vil dere ta opp dette med den polske ambassaden?
- Smugling er et velkjent problem i svært mange land, så jeg forutsetter at norske myndigheter tar det opp i de naturlige fora.

Comments