Hells Angels: - Alle fine taler om åpenhet blir litt merkelige nå

- Var det etter at Hells Angels meldte seg på, at de valgte å lukke seminaret?
- Det er helt naturlig å lukke møtet. Det har også vært praksis i de andre fylkene der tilsvarende seminar har vært arrangert, sier Leif Ole Topnes politiinspektør og leder for felles forvaltningsenhet ved Rogaland Politidistrikt.

Seminaret det dreier seg om arrangeres mandag 8. september i Stavanger: Forebygging og bekjempelse av kriminelle MC-gjenger.

Seminaret arrangeres av KS Rogaland og Politidirektoratet.
Det var i går tirsdag at Aftenbladet snakket med Frode Ingvaldstad i KS om det aktuelle seminaret at Ingvaldstad uttalte at han så ingen grunn til at møtet skulle være lukket og at pressen ikke kunne delta.

- Det har vi ikke diskutert, men jeg ser ikke grunn til at det skal være lukket, sa Ingvaldstad, men la også til at han mente at MC-klubber og deres medlemmer ikke var målgruppe for seminaret.

- Internt

- Det var nok en glipp fra vår side at vi ikke har kommunisert at møtet skulle være lukket. Dette er et internt arbeidsmøte og er ikke ment for offentligheten. Vi skal blant annet diskutere politiets metoder som skal bidra til å bekjempe MC-kriminalitet, sier Topnes.

Øyvind Våge ved Hells Anges MC Stavanger sier til Aftenbladet at de i utgangspunktet hadde et ønske om å delta, og at de meldte seg på med to deltakere og fikk bekreftelse på e-post.
- Vi vil nå gi Hells Angels beskjed om at de ikke kan komme, sier Topnes til Aftenbladet.
- Hovedgrunnen til at vi ønsker å delta er at vi er sterkt uenige i at vi er en kriminell mc-klubb. Vi er en lovlig klubb som aldri er blitt dømt som organiserte kriminelle. Vi synes det er merkelig at KS lager til dette arrangementet, samt har hatt en kampanje gående i årevis for å få kommuner i Norge til å stemme på følgende utsagn «Denne kommunen sier nei til organisert kriminalitet inkludert de kriminelle mc klubbene», sier Våge, og følger opp;
- Vi ser jo at denne ordleggingen er en måte for KS til å få kommuner til å stemme ja, siden de ville hatt problemer med dette om de kun ville ha de til å stemme over MC klubber. Det er da smart å ha med at de sier nei til organisert kriminalitet. En kommunepolitiker ønsker ikke å si ja til noe sånt. Så på ett vis har de ikke gitt så mange kommuner noe valg, sier han.

Leif Ole Topnes ved Rogaland politidistrikt sier følgende om Hells Angels sitt initiativ for å delta:

Les også

Rundt 15 politifolk voktet innkjørselen til Hells Angels sine lokaler på Braut lørdag kveld. Her ble samtlige festdeltakere registrert før de fikk begi seg inn på festen.

- Læring blir veien videre

Politiet i Rogaland vil undersøke med UDI og Kripos hvordan de kan sørge for individuelle trusselvurderingen når det kommer til fremtidige borvisninger av utlandske MC-kriminelle.
- Det er jo alltids lov å ønske seg ting. De deltok også på et åpent seminar i regi av Næringsforeningen i Stavanger for noen år siden, minner politiinspektøren om.

Pressen kan komme før eller etter

Frode Ingvaldstad sier at det på møtet skal diskuteres helt konkrete virkemiddel for å bekjempe MC-kriminalitet, men at det vil bli tilrettelagt for pressen å stille på intervju i forkant og etterkant av møtet.
HA på sin side stiller spørsmål med bakgrunnen for at KS har engasjert seg.
- Hvor er manualen for å begrense organisert kriminalitet? Vi ser jo at dette kun var ett påskudd for å gå mot MC klubber, og at det ikke har noe med organisert kriminalitet å gjøre. Vi lurer også på hvor alle manualene er for å unngå at folk kommer inn i høyre ekstreme miljøer, blir ekstreme jihaddister eller kommer inn i andre uønskede miljøer eller gjenger, sier Øyvind Våge.
-  Hvis alt er lovlig av det de diskuterer, så bør det jo ikke være noe problem at pressen er der, uttaler Hells Angels.

Etter at Hells Angels blir orientert om at de ikke er velkomne på møtet, uttaler klubben:
- Merkelig at det er åpent for alle frem til noen som kan være uenige stiller. De ønsker ingen rettelser eller motstand. Synes også det er uhørt at det skal være lukket for pressen. Hvilke ulovligheter er det som skal diskuteres? Hvis de følger norsk lov, og vi bryter denne så er saken klar. Hvis vi ikke bryter noen lov, så trenger de ikke ha noen verktøykasse for å ta oss? Hvis alt er lovlig av det de diskuterer, så bør det jo ikke være noe problem at pressen er der. Alle fine taler om åpenhet blir litt merkelige nå, sier Våge.

- Halloween-fest på Braut var ikke «sluttet selskap»
Hevder fryktet MC-klubb har etablert seg i Stavanger
HA: - Ensidig møte om MC-kriminalitet
Hells Angels-medlem vant over politiet i retten

Comments