Kriminella lämnar Göteborg

Erikslundsskolan i Backa. Foto: Erica Hedin/SR
På Erikslundsskolan i Backa sköts det i somras. Foto: Erica Hedin/SR

Antalet skjutningar med koppling till kriminella grupperingar på Hisingen har minskat de senaste månaderna. Ett resultat av att kriminella antingen gripits eller lämnat staden menar polisen.
- Nu är det ganska kort tid för att man ska kunna göra en slutgående analys men vi ser en förändring i beteendet bland de kriminella grupperingarna de senaste månaderna, säger Pål Sjölander, kommissarie på länskriminalpolisen.

Framför allt har antalet skjutningar på Hisingen minskat säger Pål Sjölander. Visserligen sker det fortfarande skjutningar men polisens uppfattning är att det beror på andra orsaker och att de gäng som tidigare skjutit inte varit inblandade.

Att de tidigare så aktiva gängen minskat sin aktivitet har flera orsaker enligt polisen.
- Ett stort antal av dom här kriminella är föremål för rättslig prövning, vi har lyckats döma ett flertal som sitter inne och avtjänar straff. Ett stort antal som sitter häktade och väntar på åtal och prövning i tingsrätten, säger kriminalkommissarie Pål Sjölander.

- Dessutom vet vi att ett flertal har valt att lämna Göteborg och den information vi har är att de själva tycker är jobbigt att vistas i Göteborg. Man känner sig inte säker helt enkelt och dessutom har vi inom polisen haft en väldigt hård bevakning på dom här kriminella vilket jag är helt säker på att de upplevt som en jobbig situation, fortsätter Pål Sjölander.

Runt 27 personer med anknytning till gängen som skjuter är dömda för olika grova brott och 15 personer sitter häktade just nu.

Comments