Regeringen: Ska bli lättare att vräka kriminellaPolisen och kommunerna är begränsade i kampen om att utplåna mc-gängen.
Därför vill nu regeringen ta till ett nytt vapen - att göra det lättare att vräka kriminella gäng från deras klubblokaler.
– Vi vill att det ska bli lättare att säga upp hyresgäster som tillhör grov organiserad kriminalitet, säger justitieminister Beatrice Ask.
I Karlstad pågår två rättsliga strider om just detta där kommunen och Hells Angels tvistar om klubbgården Härtsöga.
 http://www.expressen.se/gt/regeringen-vill-vraka-kriminella-klubbar/

Regeringen vill göra det lättare att bli av med besvärliga hyresgäster som ägnar sig åt organiserad brottslighet, till exempel kriminella MC-gäng.

– Det finns exempel där kommuner har haft väldigt svårt att få till en uppsägning och man ska inte behöva upplåta en fastighet eller annat i längden till en organisation som bedriver allvarlig kriminalitet, säger justitieminister Beatrice Ask.

Är det fel på de regler som finns i dag?
– Ja, därför att de är så generella. problemet är att de undergräver tilltron till regelverket genom att hjälpa kriminalitet när samhället i andra ändan försöker komma åt den.
Enligt hyreslagen har en hyresgäst i regel rätt till förlängning av ett hyreskontrakt. Det här som kallas besittningsskydd finns till för att skydda till exempel seriösa handlare. Men enligt justitieminister Beatrice Ask används reglerna av kriminella organisationer som kan tvinga sig kvar i en lokal.
– Jag vill ändra reglerna så att besiktningsskyddet ska kunna ifrågasättas när det gäller kriminella organisationer av det här grövre slaget, säger hon.
I Karlstad har kommunen sagt upp kontraktet två gånger för den lokal Hells Angels använder, men motorcykelgänget är ändå kvar.
– Vi vill helt enkelt inte ha kriminella gäng i Karlstad, säger kommundirektör Anna Sandborgh.

Ni har försökt säga upp de här hyresgästerna, hur har det gått?
– Vi har uppsägningar som pågår nu på två olika sätt, och båda två har motparten Hells Angels genom sin advokat bestridit. Det är både kostsamt, arbetskrävande och ineffektivt.
I höst tillsätter regeringen en utredning som ska ta reda på hur stort problemet är med oönskade, kriminella hyresgäster och föreslå ny lagstiftning.
– Det är jätteviktigt. Vi satte igång redan 2008 med en mobilisering mot grov organiserad brottslighet, men det finns massor kvar. Det här är ett samhällsproblem som vi måste ta på allvar, säger justitieminister Beatrice Ask.

Comments