Bandidosledaren slog 41-åring medvetslös


 
Den 41-årige kroggästen satt i pianobaren och drack en öl. Då attackerades han utan förvarning av Bandidosledaren Vincenzo De Leoni, 42.

Mannen blev slagen och sparkad i huvudet så illa att han låg avsvimmad i en minut.
Tack vare vittnen kunde misshandeln klaras upp och nu har gängledaren dömts till fängelse i ett år.
 
Vincenzo De Leoni från Halmstad, som tidigare hette Eddy Paver, är en av de tongivande medlemmarna inom Bandidos MC i Europa och har titeln "vice president". Efter att ha deltagit i uppbyggandet av organisationens svenska gren är han i dag engagerad i etableringen av nya avdelningar på Balkan.

Som en av få Bandidos-medlemmar har Vincenzo De Leoni låtit sig intervjuas om Bandidos MC:s verksamhet. I en intervju i Svenska Dagbladet sa 2007 han så här:
- Vanliga människor som inte har valt det här livet har inget att frukta från Bandidos.

Grov misshandel på hotellet

Den grova misshandel som inträffade på Sälens högfjällshotell en aprilkväll 2013 visar någonting helt annat. En 41-årig man som inte hade någonting med varken Bandidos eller Vincenzo De Leoni blev utsatt för så grovt våld att det var ren tur att han undgick bestående skador.

41-åringen berättar i förhör att han hade tagit in på hotellet i sällskap av några arbetskamrater. På kvällen gick de ner i bardelen och drack några öl. Där befann sig också Bandidosledaren och ett flertal av dennes vänner.

En man kom fram och bjöd 41-åringen på en drink, de satt och pratade och därefter ville den sistnämnde återgälda.

- Sedan sa det pang, berättar 41-åringen.

Sparkades i huvudet

Tre vittnen har återgett det fortsatta händelseförloppet - och pekat ut Vincenzo De Leoni som ensam gärningsman. 41-åringen träffades av flera slag i ansiktet och föll till golvet. Då övergick Bandidosledaren till att mata sparkar mot den liggande mannens kropp.

- Det hela avslutades med en jättehård spark som tog i huvudet, berättar en kvinna, som stod bara några meter bort.
Kvinnan rusade fram, greppade tag i Vincenzo De Leonis arm och skrek "vad sysslar du med?". Från ett annat håll kom en ordningsvakt. Vincenzo De Leoni höjde armarna och sa "förlåt, förlåt". Kvar på golvet låg 41-åringen avsvimmad. Senare blev han förd till sjukhus i ambulans.

Bandidosledaren har förnekat brott i såväl polisförhör som i rätten. Han säger sig ha varit ovetande om att det överhuvudtaget skett någon misshandel, vilket han förklarar med att han kan ha varit på toaletten eller stått med ryggen bortvänd.

Ett års fängelse

Vittnesmålen från kvinnan och de två andra vittnena räcker dock för att fälla Vincenzo De Leoni. I veckan dömde Svea hovrätt honom för grov misshandel till fängelse i ett år.

Vincenzo De Leoni är bara en i raden av svenska Bandidosledare som begått grova våldsbrott. Bland annat släpptes Mehdi Seyyed - som nu ingår i Bandidos Europaledning - i somras efter ett långt straff för bland annat grov misshandel.

Även bland Bandidos MC:s vanliga medlemmar är våldsbrott frekvent förekommande. Bara under denna månad har till exempel en 49-årig medlem i Malmö dömts till fängelse i två olika rättegångar som rört misshandel, olaga hot och utpressning. Inget av offren hade tidigare haft med den kriminella världen att göra.

- Det är en myt att Bandidos bara ger sig på andra kriminella. Aggressiviteten inom organisationen kan under vissa omständigheter drabba i princip vem som helst, säger Sven Lindgren, expert på kriminella mc-gäng vid polismyndigheten i Västra Götaland.

Comments