HA-medlem brutalt överfallen – tio åtalas



Tio män, merparten av dem med en kriminell bakgrund, åtalades under måndagen för en grov misshandel inne på en krog i centrala stan.
 
Offer – en medlem i Hells Angels och en kompis till honom.
Överfallet, som inom kort ska prövas i tingsrätten, ägde rum i april i fjol på en restaurang i Vasastan.
Enligt kammaråklagare Daniel Jerdén är motivet oklart.

De tio (födda mellan 1980 och 1992) anklagas för att ha omringat de två kamraterna, sparkat, knäat och slagit dem med knytnävar, tagit strypgrepp på den ene och dessutom kastat barstolar och glas på paret.

"Brotten bör bedömas som grova, eftersom gärningarna var livsfarliga och de misstänkta visat särskild hänsynslöshet och råhet", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Förövararna identifierade
Bevisningen består i huvudsak av bilder från övervakningsfilmer. Förövarna har, en efter en, identifierats en av den lokala polisen i nordöstra Göteborg.

Ingen av de inblandade säger någonting i förhören.
I gruppen som ställs inför rätta finns flera unga män som tillhört Tigrarna i Angered och sedermera även de så kallade Gårdstensalliansen.

Kopplingar till undre världen
Två av dem har också mycket tydliga kopplingar till en ledande individ i den undre världen.
Målsägande är alltså en 30-årig medlem i HA Goth Town, som hör hemma i Toltorpsdalen i Mölndal. Han figurerade nyligen i ett domstolsärende om påstådd utpressning mot en man som då befann sig under vård på Sahlgrenska.

I förundersökningen hänvisas till uppgifter om att 30-åringen, under det nu aktuella krogbesöket, skulle ha varit klädd i en väst med Hells Angels symboler.

Den andre som utsattes för övervåldet är en 32-åring från Frölunda.
Om misshandeln var gängrelaterad, eller om uppgörelsen mer kan härledas till personliga motsättningar, det ger utredningen inget svar på.

Comments