Ordningsvakt stängs av för HA-sympatier

 
Polisen har dragit in förordnandet för en ordningsvakt. Anledningen – hans mc-klubb sympatiserar med Hells Angels.
Det anses enligt polismyndigheten inte vara förenligt med arbetet som ordningsvakt.
– Det är ungefär som att vara dömd för att vara pedofil och jobba på dagis, säger Ann-Christine Bech, ansvarig för polisens tillstånd till ordningsvakter.

I slutet på augusti kom beslutet att polismyndigheten tar tillbaka förordnandet för en ordningsvakt i Västergötland. Vakten, som är en man, har sedan i april varit avstängd från sitt jobb och får nu alltså inte längre kalla sig för vakt.

Anledningen är att mannen tillhör en mc-klubb – som sympatiserar med den grovt kriminella organisationen Hells Angels.

Polismyndigheten anser inte att det är förenligt att vara ordningsvakt och samtidigt medlem i en sådan klubb som stöder grov organiserad brottslighet.

– Ordningsvakter lyder under polisens befäl, vi arbetar väldigt nära vakterna och har ett ansvar över den delen. I lagen om ordningsvakter står att man ska vara laglydig, omdömesgill och pålitlig. Sen så sker det ett rekryteringsförfarande som påminner om när man söker till polis, fast naturligtvis i mindre skala, säger Ann-Christine Bech.

"Går inte ihop"

I beslutet framgår inte om vakten någon gång har varit inblandad i någon kriminell händelse och Ann-Christine Bech känner inte till det specifika fallet med det indragna förordnandet. Men hon anser inte heller att man som ordningsvakt ska syssla med kriminell verksamhet på fritiden.
– Det förtroendet går inte riktigt ihop med den bisysslan. Det är inte okej med verksamheten som polisen bedriver och i det här fallet har polisen gjort en bedömning om den här vakten är lämplig. Att stödja kriminell verksamhet och vara vakt är ungefär som att vara dömd för att vara pedofil och jobba på dagis.

Hon menar att man måste styra vilka som har befogenheter över andra människor.
– Som ordningsvakt har man vissa befogenheter och vissa saker är inte förenliga med det. Det är dessutom en kriminell förening. Det är noga reglerat i lagen vilka krav som ställs på ordningsvakterna. Polisen sysslar inte med kriminell verksamhet.

Comments