Butikker slår alarm om kriminelle bander

I en ny undersøkelse om svinn og tyveri i detaljhandelen svarer 30 prosent av virksomhetene som har deltatt, at de har opplevd en økning i den organiserte kriminaliteten. Det er 5 prosentpoeng flere enn i fjor.
Alt i alt har verdier for 5,6 milliarder kroner forsvunnet fra norske butikker i løpet av det siste året, ifølge Infratek Sikkerhet, som står bak undersøkelsen.
Det rapporterte svinnet er redusert med snaut 130 millioner kroner sammenlignet med fjoråret. Trusselen fra organiserte kriminelle beskrives derimot som økende.

Kjører E6


Utviklingen er skummel, mener Roy Tuhus, nordisk direktør for produktledelse og forretningsutvikling i Infratek.
– Vi har sett over flere år at det kommer organiserte bander inn til Norge, spesielt fra Øst-Europa. Ofte ser vi at de stjeler fra butikker som ligger ved større innfartsveier, for eksempel langs E6, sier Tuhus til NTB.
De kriminelle bandene går noen ganger inn i butikkene i store flokker og villeder betjeningen mens andre forsyner seg av varene, forteller han. I andre tilfeller sender organiserte grupper ut enkeltpersoner for å stjele.
Samtidig melder stadig flere butikker om organiserte kriminelle som gjemmer varer i vesker med metallfolie for å unngå at tyverialarmen går av.

Også ansatte stjeler


Samlet sett utgjør svinnet 1,3 prosent av butikkenes omsetning. Om lag fire femdeler av dette skyldes tyveri og svindel utført av kunder og uærlige ansatte. Det øvrige skyldes administrative feil.
Det er butikktyver som påfører detaljhandelen de største tapene. Disse står for anslagsvis 53 prosent av det rapporterte svinnet fra butikker i Norge. Uærlige butikkansatte står på sin side for 28 prosent av svinnet.
Spesielt menn i alderen 18 til 34 år er overrepresentert blant butikktyvene.
– De er villige til å løpe en høyere risiko enn andre, fastslår Tuhus.
Nærmere halvparten av butikkene som har deltatt i Infrateks undersøkelse, sier de også har opplevd at ansatte har samarbeidet med kunder om å stjele. Det kan for eksempel skje ved at ansatte gir bort varer til venner eller slektninger.
– Andre eksempler er at man åpner lokaler utenom åpningstid og gir tilgang til kriminelle, sier Tuhus.

Barberblader


Varegruppen som topper svinnstatistikken, er barberprodukter. Det skyldes blant annet en unormalt høy pris på barberblader grunnet Gillettes fullstendig dominerende markedsposisjon, mener Tuhus.
– Produktet har en høy pris i forhold til andre varer. I tillegg er det enkelt å stikke unna, påpeker han.
Ifølge Tuhus er slike småtyverier spesielt plagsomme for detaljhandelen. Samlet sett fører tyveriene til tap på store summer hvert år, men hver for seg er sakene svært vanskelige å følge opp.
– Det har ikke noen større konsekvenser å stjele i butikker. Ofte blir sakene henlagt nesten før de er anmeldt.


 

 

 

 
 
 
 

 

 

Comments