Förnedrande misshandel möjligt startskott för gängkriget

Den brutala misshandeln på den 25-årige yngste brodern i ledarskapet för Bergsjögänget ska ha skett i november och varit en av de utlösande faktorerna till knarkkriget i nordöstra Göteborg. Tio män mellan 21 och 27 år gamla åtalas nu för dådet. Flera av dem är även misstänkta för mord två dagar tidigare på 25-åringens vän.

Metro har tidigare berättat om de påstådda hämndaktionerna – mellanbroderns bakhåll på en cykelbana i mars, och den äldsta broderns komplott för att mörda sina fiender, som han ska ha kallat för ”råttor”.

Nu kommer även åtalet för orsaken till hämndaktionerna – den påstådda brutala misshandeln den 20 november förra året på den 25-åriga brodern, som är yngst av de tre som ska ha lett det kriminella nätverket. Attacken ska ha varit ett led i den yngre falangen av Bergsjögängets revolt mot de äldre – och början på ett blodigt krig.

De tio männen som nu åtalas för grov misshandel ska stått gömda bakom en vägg. När 25-åringen kom till platsen i närheten av Sandeklevsskolan i Bergsjön ska de ha hotat honom med pistoler och fört bort honom.

Sedan ska de ha misshandlat honom från och till under flera timmar i två olika skogspartier i Bergsjön. Under tiden ska de ha sagt att saker skulle hända med hans familj om han inte lämnade landet, tvingat honom att säga negativa saker om sig själv och sin familj – och urinerat på honom.
Åklagaren misstänkar att motivet bakom misshandeln är att bröderna ska ha styrt nätverket med våld – riktat både inåt och utåt.
– Vi tror att de var missnöjda med de här tre ledarna av nätverket i Bergsjön, säger åklagaren Håkan Larsson.

Förutom personliga konflikter ska kriget även handla om kontrollen över knarkhandeln i nordöstra Göteborg.

Flera av männen som nu har åtalats för misshandeln är även misstänkta för mordet på en av offrets vänner, en 28-årig man skriven på Hisingen, på Merkuriusgatan i Bergsjön den 18 november förra året. Det fallet kommer dock att behandlas senare vid en separat rättegång, enligt åklagaren Håkan Larsson. Rättegång för de tre fallen där åtal har väckts är planerad till den fjärde veckan i oktober, uppger han.
LÄS MER:

Comments