Gängmedlemmar döms för grov misshandel


 
Tio män åtalades för en grov misshandel av en Hells Angels-medlem på en krog i centrala Göteborg. Alla frias av tingsrätten. HA-medlemmen nekar till att ha blivit slagen.
Dock fälls sex av männen för grov misshandel av en 32-årig man som också blev överfallen samma aprilnatt i fjol, på en restaurang i Vasastan.

Till skillnad från sin kompis, HA-medlemmen, fördes 32-åringen i ambulans till sjukhus. Av journalanteckningarna framgår att han fått glasflaskor krossade mot sitt huvud.

Den enda egentliga bevisning som finns i målet är övervakningsfilmen från krogen. Tingsrätten konstaterar att filmen visar ett brutalt överfall på 32-åringen, med betydligt fler gärningsmän än de sex aktuella männen. På filmen syns att ytterligare en person blir allvarligt misshandlad. Tingsrätten konstaterar att en 30-årig man, HA-medlemmen, är "utpekad" som målsägande men att detta inte är styrkt.


De sex män som fälls för den grova misshandel gör det efter att ha blivit utpekade av fyra poliser. Själva hävdar männen att de inte varit på platsen när händelsen ägde rum, än mindre deltagit i någon misshandel.

Fyra av dem döms till fängelse i ett år och sex månader, de båda andra till några månader mindre.
Av de fyra övriga som åtalades för misshandeln, döms en man till åtta månaders fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott medan en annan frias. Två av de åtalade dök aldrig upp till rättegången.


De sju som på måndagen dömdes av Göteborgs tingsrätt är alla dömda tidigare. I gruppen som åtalades finns flera unga män som tillhört de kriminella gängen Tigrarna i Angered och den så kallade Gårdstensalliansen. Om denna gängbakgrund, kontra HA, var motivet till den hänsynslösa misshandeln ger utredningen inget svar på.

När den 30-årige mannen förhörs av polis har han Hells Angelsväst på sig. Han säger till polisen "jag skall egentligen inte prata med er" och förnekar att det är han som blivit misshandlad.


Den 32-årige mannen som inte förnekar att han blivit misshandlad, säger att han kom ensam till krogen.

Comments