Nederland: Greit at MC-gjenger kjemper mot IS

<p>POSERER: På dette arkivbildet kjører IS-krigere ned hovedgaten i den irakiske byen Mosul i juni i år.<br/></p>
POSERER: På dette arkivbildet kjører IS-krigere ned hovedgaten i
den irakiske byen Mosul i juni i år.
Minst tre medlemmer av en beryktet MC-gjeng i Nederland skal ha reist til Irak for å bekjempe IS. Det syns myndighetene er helt i orden.

Den nederlandske statsadvokaten uttalte tirsdag at medlemmene ikke nødvendigvis har brutt loven, melder nyhetsbyrået AFP.
– Å bli medlem av en utenlandsk hær var tidligere straffbart, men nå er det ikke lenger forbudt. Det eneste er at du ikke kan bli med i en krig mot Nederland, sier Wim de Bruin.

Bakgrunnen er meldingene om at medlemmer av den nederlandske MC-gjengen «No Surrender» har reist til Irak for å kjempe på kurdernes side mot Den islamske staten (IS). Lederen i gjengen, Klaas Otto, har tidligere uttalt at tre av deres medlemmer har reist til Mosul.

På Twitter sirkulerer et bilde av en nederlandsk mann med tatoveringer i militær uniform som poserer sammen med en kurdisk soldat.

Nederland jobber i likhet med Norge med å hindre at deres statsborgere reiser til Irak og Syria for å krige på IS sin side. Forskjellen mellom å tilslutte seg kurderne og IS, er at sistnevnte er en terrororganisasjon.
– Det betyr at selv det å planlegge en tilslutning til IS er ulovlig, sier de Bruin.
Den norske regjeringen kom i juni med en handlingsplan for å forebygge radikalisering og ekstremisme. Tidligere har regjeringen sagt at de vil vurdere å ta statsborgerskapet fra nordmenn som deltar i terrorvirksomhet og krigføring i utlandet, melder NTB.

Comments