Nya teorierna – därför tog HA-ledaren sitt liv

Michael Brokside, president för en Hells Angels-avdelning i Köpenhamn, greps den 13 mars för inblandning i det som kallas "Danmarks största haschräd någonsin". Men samma natt tog han livet av sig i sin cell.  När HA-presidenten begravdes i slutet av mars anslöt gäster från Hells Angels i hela världen. Foto: TOMAS LEPRINCE/CLAUS LUNDE
 
 
Michael Brokside, president för en Hells Angels-avdelning i Köpenhamn, greps den 13 mars för inblandning i det som kallas "Danmarks största haschräd någonsin". Men samma natt tog han livet av sig i sin cell. När HA-presidenten begravdes i slutet av mars anslöt gäster från Hells Angels i hela världen.
 
Med hjälp av hemliga avlyssningar och mystiska genomsökningar av bostäder sprängde den danska polisen Hells Angels omfattande knarkring i fristaden Christiania.

Hells Angels-presidenten Michael Brokside, 41, pekades ut som huvudman och greps men tog livet av sig i sin cell efter bara några timmar.

Polisen vägrar officiellt att uttala sig om det uppmärksammade självmordet men källor berättar för Ekstrabladet att den hårdföre mc-mannen levde under hård press när han greps.

I början av mars slog specialutbildad polis ur den särskilda insatsstyrkan Task Force Øst till mot den ökända fristaden Christiania i Köpenhamn. Under tillslaget lyckades polisen bland annat säkra mängder med hasch, stora summor kontanter och guldtackor till ett totalvärde av flera miljoner kronor.
Tillslaget var kulmen av en flera månader lång spaningsinsats mot knarknästet i fristaden.

Flera med HA-koppling

Under insatsen greps över 80 personer, varav flera med kopplingar till mc-gänget Hells Angels. En av de gripna var presidenten för Nomadsavdelningen på Amager, Michael Brokside, som av flera källor pekades ut som huvudman för gängets knarkhandel i Christiania.
Men polisen hann knappt börja förhöra honom. Samma natt som han greps begick presidenten självmord i sin cell.
I onsdags inleddes rättsprocessen mot de sju personer som är åtalade för inblandning i härvan, som av dansk polis benämns som det största haschmålet någonsin.

Fick anonymt tips

I samband med att rättegången inleddes blev även en del av bevisningen offentlig. Åklagaren, Stine Winther, beskrev enligt Ekstrabladet, hur polisen kom knarkringen på spåren genom ett anonymt tips om att HA-presidenten Michael Brokside var inblandad i haschförsäljning.
Ekstrabladet skriver hur polisen omedelbart inledde diskret övervakning av Michael Brokside och därigenom sakta men säkert leddes vidare i utredningen som ledde till att ligan kunde sprängas.
Under utredningen, som ledde till jätterazzian på Christiania i våras, använde sig polisen av flera hemliga åtgärder, skriver Ekstrabladet. Bland annat buggades bilar och telefoner som de misstänkta använde sig av. Polisen sökte också i största hemlighet igenom misstänktas bostäder och säkrade fynd som i dag är starka bevis för deras inblandning i knarkringen.

Har vägrat uttala sig

Sedan Michael Brokside hittades död i sin cell på polishuset i Köpenhamn har polisen konsekvent vägrat att uttala sig om fallet. Hittills har ledningen i princip bara medgett att presidenten tog sitt liv genom att hänga sig.
Samtidigt har flera rykten och uppgifter om orsaken till självmordet cirkulerat i kretsar kring mc-gänget.
En teori är att polisen snappade upp hemlig information som Brokside avslöjade under de avlyssnade samtalen. Ett annat rykte säger att HA-presidenten kan ha lämnat ut information om andra inblandade i härvan.

Tvivlar på sanningshalten

Enligt Ekstrabladet finns det dock inget som tyder på särskilt hög sanningshalt i de olika teorierna.
I stället redogör tidningen för hur en lång rad händelser kan ha samspelat och fått Michael Brokside att hänga sig i sin cell.
Den 41-årige gängledaren var otvetydigt en av de mest centrala nyckelpersonerna i Hells Angels Danmark och levde som sådan under extremt högt tryck.
Samtidigt led han, enligt uppgift till Ekstrabladet, av såväl svår migrän som andra kroppsliga åkommor och det kan i kombination med en psykiska pressen efter gripandet ha drivit honom till självmord.

Comments