Original Gangsters brer ut sig i Jönköping


Original Gangsters breder ut sig.
Nu har de på allvar etablerat sig i Jönköping, enligt polisen.
– Möjligtvis kan det vara en konkurrensgrej, att visa rivalerna på stora muskler och många medlemmar, säger Lars Öjelind på Rikskriminalpolisen.
Denho Acar, ledare för OG. Foto: Sven Lindwall
Denho Acar, ledare för OG.
Nu har de på allvar etablerat sig i Jönköping, enligt polisen.
– Möjligtvis kan det vara en konkurrensgrej, att visa rivalerna på stora muskler och många medlemmar, säger Lars Öjelind på Rikskriminalpolisen.

Beredda att gå långt

– Det är ett nätverk som begår brott, det är så vi ser dem. Inom den organiserade brottsligheten är man beredd att gå väldigt långt. Men oavsett gäng så vill vi inte ha dem i vårt län.
Enligt JP ska OG ha varit inblandad i en skjutning i Öxnehaga i somras där en 20-årig man skadades.
Lars Öjelind, biträdande chef på underrättelsesektionen på Rikskriminalpolisen, förklarar att det inte behöver innebära att ett gäng kriminella har flyttat till Jönköping.
– De kriminella elementen finns där och sedan sätter de på sig tröjor eller västar. Då kan gömma sig bakom varumärket i syfte att begå brott. Men de är lika kriminella utan tröjan, så det är individerna som är det intressanta, inte gängen.
Själva expansionen kan vara en markering till andra gäng.
– Möjligtvis kan det vara en konkurrensgrej, att visa rivalerna på stora muskler och många medlemmar. Det har vi sett bland mc-gängen, eskalerar ena gänget, eskalerar även det andra.

Misslyckande att ta i

Ronald Malmkvist berättar att det sedan tidigare finns organiserad brottslighet i Jönköpings län. OG:s etablering kan ha inneburit konflikter.
– Jag säger inte att det är så men det skulle vara så att det kan ha varit någon form av konkurrens när något gäng vill ta över områden eller verksamheter, så som stöld- eller narkotikaverksamhet.
Han förklarar att det har varit svårt att stoppa etableringen.
– Vi har inte möjlighet att hindra människor från att träffa varandra. När de träffas måste de begå brott för att vi ska kunna öppna vår verktygslåda.
I verktygslådan ligger lagstiftningen.
– Det är som med annan brottslighet att vi måste bevisa i tingsrätten att det står utom allt rimligt tvivel att personen är skyldig. Vi kommer att fortsätta jobba som med annan brottslighet. Det finns inga särskilda satsningar just nu, säger Ronald Malkvist.
Är det ett misslyckande att OG har kunnat etablera sig?
– Misslyckande är att ta i. Vi tycker inte om det, men det är bara att kämpa på.

Comments