Sveriges kriminella gäng kartlagda ( alltså inte via flashback )

 
De kriminella nätverken i Sverige blir allt fler och i dag finns problemet även på mindre orter. Det har visat sig när polisen nu för första gången har kartlagt gängverksamheten i Sverige.

Enligt rapporten Nationell översikt av kriminella nätverk med stor påverkan på lokalsamhället (pdf-fil, 29 sidor) finns 55 områden med identifierade kriminella nätverk i: Uppsala, Enköping, Gävle, Köping, Örebro, Stockholm, Södertälje, Eskilstuna, Norrköping, Linköping, Trollhättan, Borås, Göteborg, Falkenberg, Halmstad, Laholm, Landskrona, Malmö, Kristianstad, Alvesta, Växjö och Kalmar. Men inte ännu områden i Norrland.
Polisens rapport: Här finns nätverken (PDF)

Kartläggningen visar att det i dag finns problem med kriminella nätverk i 55 områden utspridda i 22 städer.
– Bara det säger att problemen är spridda även utanför storstäderna, säger Erik Nord, operativ chef på polisen i Västra Götaland.

De kriminella gängen skapar ett stort tryck på polisen. I Göteborg har det till exempel varit över 50 skottlossningar det senaste året, några på öppen gata och en stor del av dem handlar om uppgörelser mellan kriminella gäng.

När de kriminella gängen etablerar sig på mindre orter blir pressen på polisen där hård. Lilla Laholm i Halland är ett sådant exempel, berättar Erik Nord.
– De kriminella gängen försökte tråka polismännen och identifiera dem och följde efter både till och från jobbet i syfte att påverka de här polismännen och det är ju fullständigt oacceptabelt säger han.

Rapporten ska nu användas för att ta fram konkreta handlingsplaner i kampen mot de kriminella gängen. Ett arbete som måste ske på bred front, enligt Erik Nord.

– Vi ska gå ut och möta medborgarna och försöka leverera den polisverksamhet som de vill ha. Samtidigt ska vi försöka identifiera vilka kriminella nätverk som har en högre organisationsform, för de som säljer narkotika på gatan har någon som säljer till dem. Vi måste jobba från flera håll för att komma åt grogrunden som bildar den här kriminella verksamheten, säger han.

Comments