Teorin: Gängledaren skulle döda sina egna

Bergsjögängets ledare i 30-årsåldern greps med ett skarpladdat vapen och iklädd en rånarluva. Foto: Polisen
 
Bergsjögängets ledare i 30-årsåldern greps med ett skarpladdat vapen och iklädd en rånarluva.
– Jag använde den endast som mössa, säger mannen i ett förhör.
Nu åtalas han för förberedelse till mord som en del av det gängkrig som skakat Göteborg det senaste året.

På tisdagen lämnade chefsåklagare Jonas Almström in en stämningsansökan rörande grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Den åtalade mannen är i 30-årsåldern och tillsammans med sina två yngre bröder leder han det kriminella nätverket Bergsjögänget, enligt åklagaren.
Under häktningsförhandlingen mot mannen förklarade åklagaren att Bergsjögänget är ett av det gäng som står bakom flera av de skottlossningar som skakat Göteborg de senaste åren. Konflikten är mellan olika gäng och rör bland annat vem som ska styra narkotikamarknaden i stadsdelarna.
Men bakom det nu inlämnade åtalet ligger en invecklad konflikt inom just Bergsjögänget. En konflikt som ledde till att nätverket splittrades och två nya grupperingar bildades.
– Det blev lite revolution inom gänget under sen höst 2013. Bland annat så misshandlas den yngsta brodern, berättar Jonas Almström.

Skulle hämnas

Under onsdagen kommer två andra åtal att lämnas in som en del av den här konflikten. Det rör misshandeln av lillebrodern. Enligt förundersökningen ska han ha blivit indragen i en skog och grovt misshandlad samt rånad. Bakom misshandeln ska ett tiotal av de yngre medlemmarna i den andra delen av tidigare Bergsjögänget ha stått.
Misshandeln ledde till att konflikten spann vidare. Där kommer nästa åtal in i bilden. För att hämnas misshandeln på lillebrodern misstänks mellanbrodern ha skjutit en av de som kommer att åtalas för misshandeln. Detta kommer han nu att åtalas för under onsdagen.
Men åtalet som lämnades in under tisdagen rör som sagt bara den äldsta brodern.
– Han har försett sig med vapen för att kunna skjuta andra som har ingått i gänget, säger Jonas Almström om misstankarna mot honom.
Åklagaren skriver i åtalet att storebrodern skulle ut och leta efter personer att skjuta mot, dels i självförsvar och dels för att hämnas, genom att ta livet av dem, för tidigare oförrätter mot honom och hans två bröder.
Han greps i närheten av sin bostad den sjätte augusti i år. Då var han beväpnad med en skarpladdad pistol av sorten Glock 9 millimeter, samt totalt 45 patroner. Enligt förundersökningen ska mannen ha sagt "jag är ute och jagar råttor" till de poliser som grep honom. Ett skämt säger mannen i ett senare förhör men enligt åklagaren är det motståndarna han syftar på när han säger råttor.

Rånarluva som mössa

Mannen hade även med sig en väska och ficklampa, och på huvudet, under kepsen, hade han en rånarluva.
– Alltså den kvällen jag gick ut jag hade ingen mössa hemma jag använde den endast som mössa, säger den åtalade i ett förhör.
Mannen erkänner grovt vapenbrott, men nekar till förberedelse till mord.
– För att försvara mig, sa han under häktningsförhandlingen om varför han hade pistolen med sig. Han berättar att han utsattes för en skottlossning en vecka innan han greps.
Två dagar innan lillebrodern misshandlades skedde ett mord kopplat till konflikten. Men där pågår utredning fortfarande. Om det finns fler mord relaterat till just denna del av gängkriget vill Jonas Almström inte gå in på.
– Men det gör det väl säkert.
GT har sökt mannens advokat.

Comments