Bandidos mc är ett av världens största enprocentsgäng. Här ger en av mc-organisationens medlemmar en exklusiv intervju med GT

Bandidos mc är ett av världens största enprocentsgäng.
Här ger en av den kriminella mc-organisationens medlemmar en exklusiv intervju med GT, för att ge en annan bild än den "glorifiering" han tycker finns av Bandidos.
Han berättar i stället om en organisation där hot och våld mellan klubbmedlemmarna är vardag.
– Ett snedsteg kan kosta ett armbrott, säger han till GT och berättar att ju längre tid offret får tillbringa på sjukhus desto bättre ses det.

Han är medlem i en Bandidosklubb i Europa. Mer än så kan vi inte berätta om honom för hans egen säkerhets skull. Han tar en stor risk när han berättar för GT om våldet inom ett av världens största kriminella mc-gäng.
När han berättar om vad klubben kan komma att göra med honom om de får veta att han pratar med oss skakar han på rösten.
– Då skulle jag nog bli gjort ett exempel av, säger han.
Att "göra exempel" av medlemmar är något Bandidosklubbarna tar till när det är någon som misslyckas med sina klubbuppdrag, pratar skit om klubben eller gör något annat som går emot klubbens regler.
– Man slår någon helt enkelt så att de gärna får en så lång sjukhusvistelse som möjligt. Man försöker göra så att man nästa gång inte behöver hota med våld, utan att folk gör som man vill direkt.
För de vill helst inte använda våld inom Bandidos.
– Varje gång man gör något kriminellt finns risken att åka dit för det. Därför försöker man undvika det så långt det går men till slut hamnar det där ändå.
Han berättar att det är få av brotten som sker i klubbverksamheten som blir lösta, eller ens kommer till polisens kännedom.
– Miljön är som den är, man pratar inte med polisen utan tar hellre sitt straff.
Och det är den interna våldshierarkin som får Bandidosmedlemmen att vilja tala ut. Han är trött på vad han tycker är en "glorifiering" av gänglivet i världen utanför den kriminella miljön.
När någon ska få statuera ett exempel låter man ibland andra klubbars medlemmar stå för våldet då man blir nära vänner med sina klubbkamrater. Men för många har våldet blivit vardag och de är så avtrubbade att de utan problem kan orsaka allvarliga skador på någon som står dem nära.
– Tar man bort människovärdet för någon så kan man utsätta dem för sådant som man aldrig hade kunnat tro att man kunde göra, de ser inte varandra som människor längre.
Är ens familj i fara?
– Det finns fall där anhöriga blivit hotade. Men som regel, även om den är oskriven, så lämnar man klubbmedlemmars familj utanför. Börjar någon på den banan kan det ganska snabbt eskalera och det är det ingen som vill.

Våld och hot om våld

Men våld tas inte bara till klubbmedlemmar emellan. Våld, och hot om våld, används när man ska driva in en skuld, skrämma folk, utsätta någon för utpressning eller för att undvika för mycket konkurrens från andra kriminella.
– Man slår på någon som man kan slå på utan att det kommer tillbaka till klubben. Nästa gång man är i samma situation så behöver man inte ta till våld, för vad som kan hända sprids ganska snabbt i undre kretsar, säger han och fortsätter.
– Målet är inte att skada någon till oigenkännlighet för då får man inte igen pengarna. Det är mer hotet om det. Men om det är något fall där man förstår att det är dödfött, och man känner att här får man inte tillbaka pengarna, det är då det kan gå illa.
Kan det leda till mord?
– Då ska du ha gjort bort dig ganska rejält.
Bandidosvästen har stor betydelse när det kommer till att skrämma upp människor.
– När man kommer i väst får man en helt annan respekt. Folk går liksom på tå runt en. Det är ingen som bråkar med en, irriterar en eller stör en.
Och trots att det kan framstå som ett brödraskap så menar mannen GT pratat med att det inte är det utan berättar om hur man i stället blir nertryckt och går runt och fruktar för sitt liv och sin säkerhet.
– Stundtals är man livrädd. Inte särskilt mycket för polisen, det är väl införstått att kommer polisen så kommer polisen och det är inget att göra för den fighten vinner man inte. Det är snarare att man kanske är rädd för att hamna i dålig dager med någon man inte ska hamna i dålig dager med.

"Toppstyrt"

Lars Öjelind, gängexpert och biträdande chef på underrättelsesektionen på Rikskriminalpolisen, bekräftar den här bilden av Bandidos.
– De har ju ett regelverk och sköter man sig inte så får man betala för det på olika sätt. Kanske både med pengar och fysiskt.
Även polisen och gängforskaren Amir Rostami känner igen detta.
– Generellt har mc-klubbarna ett stort behov av att hålla ordning på sin organisation, det vill säga att det ska ligga i klubbens intresse att stöka till eller att inte stöka till. Man har därför större kontroll på hur man beter sig och inte beter sig. Det är den generella synen på mc-klubbar och speciellt på Bandidos som traditionellt anses vara mer toppstyrt än andra mc-klubbar.

Många söker trygghet

Han berättar att många söker sig till exempelvis Bandidos för att få ta del av den gemenskap och trygghet som många tror finns inom gänget. Men broderskapet är i många fall en illusion
– I stället för den här tryggheten de trodde fanns finner de otryggheten. Om du har en fiende så har du betydligt fler fiender som medlem eftersom alla andras fiender är dina egna fiender för du tillhör en klubb. När man kommer in märker man att det fortfarande är alla mot alla i stället för en för alla, alla för en, säger Amir Rostami.
GT sökte fredagen den 7 november samtliga Bandidos nationella avdelningar i Europa via organisationens hemsida, för att ställa frågor till dem om deras organisation.
En av dem svarade, Bandidos MC Sweden, genom Andreas Olsson, ledare för Stockholmsavdelningen. I ett mejl meddelade han måndagen den 10 november att organisationen inte hade för avsikt att svara på frågor före vår publicering:
"Vi kan inte svara på dessa frågor så fort, eftersom frågorna behandlas på möte. Detta är ingen diktatur där någon fattar beslut åt andra. Vi kan besvara frågorna, dock inte så här fort. Vi har alltså inte för avsikt att besvara er innan den helg som kommer", skriver han i sitt mejlsvar.

Comments