Gremiums klubblokal sönderslagen



Under natten till fredagen slogs mc-klubben Gremiums klubblokal i Kärrbackstrand sönder.  Skadorna blev omfattande och polisen misstänker att personer ur rivaliserande klubbar kan ligga bakom. Attacken kan ses som en varning.

Larmet inkom strax före klockan fyra på fredagsmorgonen.
-Vi fick ett telefonsamtal där man meddelade att lokalen och bilar utanför förstördes, säger pressinformatör Tommy Lindh vid polisen i Värmland.
Klubblokalen finns i en gammal mataffär i Kärrbackstrand och skadegörelsen är omfattande. Då VF kommer till platsen är fönsterrutorna krossade, bakrutan på en bil är trasig och däcken verkar ha skurits sönder.
-Man har tagit sig in i lokalen och slagit sönder interiören. Vi har haft patrull på plats och jag tror att en brottsplatsundersökning har utförts, säger Tommy Lindh.
Enligt polisen finns vissa vittnesuppgifter men i nuläget finns inga misstänkta gärningsmän.
-Men det ligger i arbetshypotesens natur att utreda om personer från andra mc-klubbar kan ligga bakom, säger Tommy Lindh.
-Flera personer fanns i eller i närheten av lokalen då det här hände, men ingen skadades, säger Christer Lööf, tillförordnad operativ chef vid polisen i Värmland.
På frågan om det är klubbmedelmar han syftar på, svarar han:
-Det vill jag inte kommentera.
Lars Öjelind, gängexpert vid rikspolisens underrättelsesektion, vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger:
-Traditionellt inom mc-miljön har man förstört klubbhus för varandra, och det kan helt enkelt ses som en varning. Det kan handla om att markera att någon inkräktar på någon annans territorium. 
VF kunde i förra veckan berätta om att den tyska mc-klubben Gremium, i form av underavdelningen Black Seven, hade etablerat sig i Värmland. Enligt polisen ägnar sig medlemmar åt kriminell verksamhet, och klubben är en konkurrent till Hells Angels och Bandidos.
– Klubbar som Gremium är inte välkomna och de kan komma att kontaktas av andra klubbar som säger att de inte ska vara här, berättade en anonym polisman som även menade att det kunde bli våldsamt mellan klubbarna.
På frågan om attacken mot Gremiums klubblokal kan vara början på en större konflikt mellan mc-klubbar, svarar Tommy Lindh:
-Vi ska diskutera hur vi ska hantera den här typen av brott om det visar sig vara andra mc-klubbar bakom.
VF kunde i förra veckan berätta om att den tyska mc-klubben Gremium, i form av underavdelningen Black Seven, hade etablerat sig i Värmland.

Comments