Lasse Wierup: De svenska kvinnorna som lever inom HA-sfären är en maktfaktor

              STRAFFADES. Ebba Johannessen påpekade en Hells Angels-medlems otrohet, och blev därefter misshandlad och hotad i klubbhuset.
STRAFFADES. Ebba Johannessen påpekade en Hells Angels-medlems otrohet, och blev därefter misshandlad och hotad i klubbhuset.
 
Kvinnorna - även mödrar och fruar - kommer alltid i andra hand inom Hells Angels MC. Det bekräftar Michael Syréns intervjuperson. "Bröderna" är medlemmarnas första familj, det är det som är själva fundamentet för organisationens överlevnad.

Så varför är kvinnorna alls intresserade?
Intervjun ger inga direkta svar.
Men före detta Hells Angels-kvinnor som jag själv har pratat med berättar om spänningen, festerna, drogerna och pengarna.

"Vi blev beroende av pengarna. Inte bara Micke utan även jag."
Så sa 36-åriga Ebba Johannessen från Göteborg när jag och Daniel Olsson intervjuade henne för boken "Helvetet inifrån" (2012).

Hennes man, den dåvarande Hells Angels-ledaren Michael Johannessen, kom hem med kontanter, datorer, mobiler, parfymer. Paret hade fina bilar och en snabb motorbåt. De åkte på resor och gifte sig ståndsmässigt.

Trots att Ebba i grunden var emot kriminalitet valde hon att inte ställa några frågor.

"Jag såg de svarta pengarna komma in, jag var med och levde på dem, jag hörde alla telefonsamtalen. Det är bara skitsnack när tjejer i den här världen säger att de inte fattar någonting."

"Felet" Ebba gjorde var att påpeka en annan medlems otrohet. Då blev hon misshandlad och hotad i klubbhuset, utan att Micke ingrep. Men i stället för att lämna Micke och ta avstånd från klubben bestämde hon sig för att stänga av och inte ha några synpunkter. Ungefär som kvinnan här intill.

Kanske sådde Ebbas agerade ändå ett frö; lite senare hoppade den otrogne medlemmen av för att satsa på familj och jobb.
Och efter ytterligare några år lyckades Ebba övertala Micke, som vid det laget hade blivit utkastad, att gå till polisen och avslöja olika brott. Följden blev en jätterazzia mot Hells Angels MC i Göteborg, där klubbens vapenförråd hittades.

Olydiga kvinnor är livsfarliga för de växande, manliga våldskulturer som strävar efter att skapa ett samhälle i samhället. I Hells Angels MC interna säkerhetsinstruktioner står också att flickvänners och familjers syn på organisationen måste utredas innan en ny medlem kan antas. För precis som den nu intervjuade kvinnan säger: var för sig är medlemmarna ofta osäkra och mottagliga för tvivel.

De hundratals svenska kvinnor som i dag lever inom Hells Angels-sfären är en maktfaktor.
Att fortsätta blunda för brott och övergrepp medför också ett ansvar.
 

Comments