Møttes til debatt om ekstremisme


PANELET: Hedda Foss Five (til venstre), Mehtab Afsar, Helge Fredriksen
og Stig Jarle Hansen satt i panelet, hvor Mina Moghadam styrte ordet.
FOTO: Ørnulf Holen
 
Debatten ble holdt i Hedvigs hybel i Ibsenhuset, og den ble arrangert av Telemark Røde Kors og Team Fritid i Skien kommune.

Stig Jarle Hansen fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NBMU) på Ås forsker på terror og ekstremisme. Han sa at det har blitt gjort lite empirisk forskning på ekstremisme i Norge.

KRIMINELLE GJENGER
– De som drar fra Norge til Syria har drastisk sett mye mindre inntekter enn en middelsk norsk borger. Men fra andre deler av verden er ikke dette så klart. Og igjen så er det veldig mange fattige folk i Norge som ikke blir ekstremister, sa Hansen.

Han sa at av de rundt 33 000 med somalisk bakgrunn i Norge, så er det kun 30–40 som har reist til Syria. Og han gjorde det klart at det ikke bare er mennesker som føler seg utenfor samfunnet som blir radikaliserte.

I panelet satt også generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, skiensordfører Hedda Foss Five og Helge Fredriksen, som er forebyggende koordinator ved Grenland politistasjon.

Mehtab Afsar trakk fram at pakistanere og innvandrerungdom som følte seg utenfor samfunnet på 80- og 90-tallet dannet kriminelle gjenger som Young Guns, A-gjengen og B-gjengen.

– Det er en liten parallell, men det med ekstremisme er mer sammensatt. Jeg er veldig glad for at vi bor i et Norge som er demokratisk samfunn, hvor vi ikke har et stående vedtak som sier at de vi ikke er enige med kan vi kaste på havet. Så hvor mange alternativer har vi igjen da? Jo, kommunikasjon – vi må snakke sammen, sa Afsar.

Han trakk fram navngitte eksempler på at noen av Syria-farerne fra Norge var mobbeofre.
Hansen tok da ordet og sa at en også har «vinnere» som har reist ut.

– TIPS POLITIET
– Vi må nyansere litt. Du har også vinnere som har reist ut. Det må noe til i tillegg til fremmedgjøring, sa Hansen.

Han sa at det tok lang tid i Norge før en skjønte at radikalisering ikke er et «Oslo-problem», men et desentralisert problem.

– Det som er positivt nå er at det er tatt tak i sentralt, sa Hansen, som la til at innsatsen må rettes inn mot de ekstreme nettverkene.

Helge Fredriksen i politiet gjorde det klart at det mest treffsikre hver enkelt kan gjøre, er å ta kontakt med politiet hvis en oppdager at en kamerat eller venn «leker» med radikalisering og ekstremisme.
– Vi har i dag sju stillinger som jobber opp mot ungdomsmiljøene. Og vår målsetting er å fange opp bekymringer så tidlig som mulig, og å følge opp med tiltak, sa Fredriksen.

Afsar trakk i sin innledning før paneldebatten fram at Islamsk Råd og de forskjellige moskeene gjør mye for å forebygge mot ekstremisme. Og Fredriksen sa at i Grenland har politiet opprettet en tett og god dialog med de moskenéene som er her.

– INGEN FASIT
Skiensordfører Hedda Foss Five sa at i hennes tid som ung AUF-er, så var det lett å blinke ut de ekstreme grupperingene, som for eksempel de høyreekstreme.
– Sett fra mitt ståsted så er det ikke så åpenbart hvilke tiltak vi skal sette inn. Jeg blir bare mer og mer overbevist om at det ikke er noen fasit her, sa Foss Five mot slutten av debatten, som samlet flere titalls personer.
 

Comments