Nytt gangsterkrig har blossat upp i Stockholm

 
En 32-årig man sköts till döds med sju-åtta skott i Sollentuna i går.
Polisen utreder nu sambanden med en lång rad andra grova brott.

– Det finns kopplingar till fyra andra ouppklarade mord, säger en källa.

Personer i kriminella kretsar – som tidigare varit vänner och kumpaner - har på kort tid blivit dödsfiender.

Det är enligt Aftonbladets källor förklaringen till sammanlagt fem ouppklarade mord som inträffat i Stockholmsområdet sedan i våras.

 

Hittades död i lyxbilens baksäte

Länskriminalens utredare kartlägger sedan tidigare vilka kopplingar som finns men har enligt uppgift inte lyckats få fram tillräckligt stark bevisning för att någon misstänkt ska kunna gripas.
Det första mordet i den serie som sägs ha samband upptäcktes på morgonen den 29 mars.

En 51-årig man, direktör och ägare till fastigheter värda över 300 miljoner kronor, hittas då skjuten med flera skott i baksätet på sin silverfärgade Audi A8, parkerad vid Albanoområdet på Norra Djurgården.

Enligt källor finns misstankar om att direktören, som också var intresserad av exklusiva bilar, hamnat i fel sällskap och därefter blivit lurad på pengar. Enligt uppgift kan det röra sig om åtskilliga miljoner kronor, som han "mjölkats på".

Enligt obekräftade uppgifter ska direktören förstått att han blivit lurad och försökt få ett slut på det. 
 Han ska enligt den källan undersökt möjligheterna att anlita andra kriminella att hjälpa honom.
Men detta ska ha sipprat ut till dem som mjölkat honom. Och för att förhindra att han anlitade torpeder ska han ha skjutits.

 

28-årig yrkeskriminell

En av dem som blev misstänkt i mordutredningen var en 28-åring som polisen betecknar som yrkeskriminell. Redan 2004 blev han "Nova-markerad" av länskriminalen, vilket innebar att han hamnade på en lista över personer som kunde misstänkas för grov, organiserad brottslighet. Och som polisen skulle hålla särskild koll på.

Den 13 september hittas 28-åringen skjuten i ett garage i Axelsberg i södra Stockholm. En 21-årig kvinna sköts också och båda avled av skadorna.

Fastigheten ägs av den 51-årige, mördade direktörens dödsbo. Utanför på gatan stod en Mercedes AMG, som på fem månader haft sex olika ägare enligt bilregistret. Vid tre tillfällen var ett och samma bolag registrerad som ägare, ett bolag som enligt beskrivningen handlar med personbilar, samt plåt-, lack- och glasreparationer.

Bolaget äger idag cirka 50 bilar, de flesta exklusiva modeller av Audi, BMW, Mercedes och Porsche.
En 32-årig vän, också kriminellt belastad med drygt 20 avsnitt i belastningsregistret, lägger efter mordet ut en bild av sig och den mördade 28-åringen på sin Facebook-sida, med texten R.I.P., den engelska förkortningen av vila i frid.

32-åringen har liksom 28-åringen rört sig med mycket pengar och har lagt ut bilder på dyrare tyska bilar, på båtar och en exklusiv vattenskoter, den enda som enligt 32-åringen själv har inbyggd stereo.
32-åringen började i november avtjäna ett straff på en månads fängelse med fotboja för olaga hot mot en byggföretagare. 

 

”Ingen gripen”

Fotbojan skulle han, enligt ett strafftidsbeslut från Kriminalvården, ha blivit av med nästa vecka.

I går sköts han till döds i Sollentuna med 7-8 skott. Mannen satt då i en splitterny Audi RS6 när en Mercedes AMG körde upp intill.
Polisen vill inte officiellt kommentera kopplingarna mellan de olika morden.

– Det är något som den fortsatta utredningen får ge svar på , säger Lars Byström, presstalesman på länskriminalpolisen.

Ett vittne berättade för Aftonbladet hur bilarna stod vända med förarsidornas sidofönster mot varandra när skottlossningen utbröt. 32-åringen avled sannolikt omedelbart. Senare på kvällen hittades den misstänkta flyktbilen.

– Ingen är gripen i nuläget men bilen är beslagtagen och ska nu genomgå en teknisk undersökning, säger Lars Byström.

Enligt Aftonbladets källor finns det även kopplingar till mordet på den ökände rånaren René Akofely.
Den 14 maj i år hittades han skjuten i ett trapphus på Kungsgatan i centrala Stockholm. En av polisens teorier är att Akofely blev lurad till platsen av någon han kände eller var bekant med.

Enligt obekräftade uppgifter till Aftonbladet hade han kontakt med personer i kretsarna kring de mördade i Sollentuna och Axelsberg.

 

Gangstermorden i Stockholm i år

29 mars, Albano-området, Norra Djurgården, Stockholm

 En 51-årig mångmiljonär och ägare till flera hyresfastigheter, hittas skjuten i baksätet på sin lyxbil, en Audi A8.
Den silverfärgade bilen stod parkerad på Albanoområdet intill ett koloniområde.
Mannen var vd och drev flera fastighetsbolag i Stockholmsområdet. Förra året deklarerade han kapitalinkomster på nästan 80 miljoner kronor.

14 maj, Kungsgatan, Stockholm

 Rånaren René Akofely, 38, hittas på morgonen den 14 maj i ett trapphus i en kontorsbyggnad på Kungsgatan nära Hötorget i centrala Stockholm. Akofely låg på första våningen, skjuten i huvudet.
René Akofely dömdes 2009 till sju års fängelse för ett väpnat rån mot postterminalen i Göteborg. Han blev villkorligt frigiven våren 2013. Akofely var även misstänkt för delaktighet i det stora rånet på Arlanda 2002 då över 40 miljoner kronor stals. Han åtalades för häleri men åtalet ogillades.

13 september, Axelsberg, Hägersten

 En 28-årig man och 22-årig kvinna hittas skjutna till döds i ett garage i stadsdelen Axelsberg i Hägersten i södra Stockholm. 28-åringen hade förekommit som misstänkt i utredningen om Albano-mordet. Den 51-årige mångmiljonären som mördades i Albano ägde huset och garaget där 28-åringen och 22-åringen dödades.

25 november, Sollentuna

 En 32-årig man skjuts till döds i en splitterny Audi RS6. Föraren i en annan lyxbil, en Mercedes AMG, kör fram bredvid den svarta Audin och avfyrar ett stort antal skott in i den andra bilen.
32-åringen avlider på platsen.

Man hittad död i bil i Stockholm

Sollentuna: En död vid skottlossning 2014-11-25

Comments