På onsdagen hölls slutpläderingar i den gigantiska rättegången om det kriminella nätverket i Bergsjön.

 
För precis ett år sen bröt ett pyrande missnöje inom ett kriminellt nätverk i Bergsjön ut i öppen strid mellan två falanger, vilket ledde till en rad grova våldsbrott. Det är vad åklagarna anser i den gigantiska rättegång som på onsdagen gick in på slutvarvet vid Göteborgs tingsrätt.

Tio försvarsadvokater med rullväskor och tjocka portföljer passerar vakten på rad in i säkerhetssalen.
Med rättens ledamöter, tre åklagare, 13 åtalade, poliser och säkerhetsvakter och fullt på åhörarplats, är nästan 90 personer på plats i Göteborgs tingsrätt denna den 16:e rättegångsdag, i den mastodonträttegång som nu kommit till slutpläderingar.

Åklagarna konstaterade först att tystnaden varit talande under rättegången; vittnen har uteblivit eller glömt vad de tidigare sagt i förhör och de åtalade själva har i princip inte sagt något.

Tre bröder i Bergsjön menar åklagarna har styrt det kriminella nätverket i Bergsjön med järnhand, men för precis ett år sen ändrades makten totalt. När en av bröderna for utomlands, en annan satt i fängelse  och en tredje gängledare i ett annat allierat kriminellt gäng, skjutits ihjäl, gav tio underhuggare i Bergsjögänget sig på den tredje brodern, den ende som fanns på plats. Han misshandlades och kränktes, den förnedrande behandlingen då någon bland annat urinerade på honom filmades. Samma natt då han äntligen blev fri flydde han Bergsjön, sökte sjukvård i Halmstad, och ringde sen storebror utomlands.

Och det faktum att de var telefonavlyssnade har gett åklagrna material, gång på gång refererade de på onsdagen till vad som sagts i de första samtalen bröderna emellan.

Peter Carlström, en av försvarsadvokaterna, håller med om att det varit en tyst rättegång. Men han delar inte åklagarnas kritiska hållning om att en försvarsadvokat, när en misstänkt hördes, till och med vid något tillfället tystat sin klient.

– Märker man att ens klient börjar uttala sig om saker på ett sätt som egentligen inte stämmer överens med hans inställning bör man kanske påtala det på ett vettigt sätt för klienten, säger Peter Carlström.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6029423

Comments