Polispatrullen hade uppdraget bevaka gängledaren i Bergsjön under den upptrappade gängkonflikten – då tappade man bort honom.

 
Polispatrullen hade uppdraget bevaka gängledaren i Bergsjön under den upptrappade gängkonflikten – då tappade man bort honom.

 I polispatrullens frånvaro beväpnade sig gängledaren och sköt enligt åtalet, själv iförd skyddsväst, mot en 24-årig rival.
– Det här är naturligtvis inte bra, säger Sven Ahlbin, chef vid länskriminalpolisen, till SVT:s Västnytt som avslöjade polisens allvarliga misstag.

16 män står åtalade i den omfattande rättegången mot det så kallade Bergsjögänget som misstänks ligga bakom våldsvågen i Göteborg under vintern och våren.
Rättegången är nu inne på sin sista vecka och bland åtalspunkterna finns rubriceringarna mordförsök, grov misshandel och vapenbrott.
Det var den 19 mars som polisen begick misstaget som höll på att kosta en 24-årig man livet. 

Var inte på plats

Polisen hade under vintern och våren kallat in extra resurser efter flera skottlossningar och bråk i området.
Bland annat hade man fått tillstånd att sätta in avlyssningsutrustning i misstänkta personers lägenheter, som GT tidigare har berättat om.
En av dessa lägenheter tillhörde gängledaren som alltså lyckades skaka av sig polisen för att genomföra en pistolattack mot en 24-årig rival.
Västnytt berättar att polispatrullen, trots att man hade som uppdrag att fysiskt bevaka gängledaren, nöjde sig med att följa hans förehavanden genom buggningsutrustningen i lägenheten.
Enligt Västnytt hade polisen ingen aning om var gängledaren befann sig mellan klockan 19:38 och 00:02 under den aktuella dagen.

Den ansvarige polisen beskriver agerandet i ett efterföljande PM:
”Jag gjorde bedömningen att i och med vi hade tekniskt stöd med hjälp av HRA, behövde vi inte hålla oss i direkt anslutning till lägenheten”.

 

Allvarligt misstag

Men då man inte var på plats missade patrullen när gängledaren tillsammans med en kamrat iklädde sig rånarluvor och skyddsvästar samt beväpnade sig med pistoler innan man lämnade lägenheten.
Länskriminalschefen Sven Ahlbin säger till Västnytt att man förstås önskar att misstaget aldrig skulle ha skett.

– Men det är ju inte säkert att vi hade kunnat förhindra den skjutningen som senare skedde, vi visste ju inte vad de skulle göra, säger han till Västnytt.

Såväl gängledaren som han kompis förnekar att man ska ha skjutit mot 24-åringen som själv säger att han inte vet vem som kan ha velat döda honom.

Åklagaren menar emellertid i åtalet att skjutningen ska ha varit en hämnd för att 24-åringen tidigare ska ha misshandlat hans bror. Dessutom menar åklagaren att 24-åringen och hans kompisar var ute efter att ta över makten i området, vilket inte skulle ha tolererats av gängledaren som tillsammans med sin kamrat nu misstänks för försök till mord.
http://www.expressen.se/gt/polisen-tappade-bort-gangledare-inte-bra/ 
 

Så avlyssnade polisen Bergsjögängets ledare

För att kunna binda en av Bergsjögängets ledare till ett mordförsök, som en del av det pågående gängkriget i Göteborg, buggades hans lägenhet.
Ett lyckat drag menar åklagaren.
– Jag påstår att det finns ett erkännande, säger Håkan Larsson.
Men gängledarens advokat är kritisk till metoden.
– Att få mikrofoner installerat i sitt hem - jag tror att vilken medborgare som helst skulle känna sig minst sagt kränkt, säger Edip Samuelsson.
 

Buggade lägenheten

Tingsrätten sa ja och man buggade därför gängledarens lägenhet.
– Jag tycker att det gav ganska bra uppgifter. Vi kommer att åberopa en hel del.
Finns det något erkännande?
– Jag påstår att det finns ett erkännande. Det finns ju en berättelse där den misstänkte berättar för en nära anhörig om den här händelsen, säger Håkan Larsson.
I förundersökningen kan man bland annat läsa att gängledaren ska ha sagt: "Vi står bara vid stigen, så vi går, och du vet, jag känner igen gångstilen och så. Och han gör en handrörelse som, och min kompis säger till mig; -Eeey, han laddar vapnet. Då är allt typ på 40 meters avstånd ifrån mig. Det blir att han stannar och försöker springa och då skjuter jag honom."
Gängledarens advokat, Edip Samuelsson, tycker dock inte att man lyckats fånga ett erkännande.
– Absolut inte, säger han och fortsätter.
– Med samma anhörig har han helt och hållet förnekat detta brott.
Edip Samuelsson är dessutom kritisk till att hans klients bostad buggats.
– Att få mikrofoner installerat i sitt hem - jag tror att vilken medborgare som helst skulle känna sig minst sagt kränkt. Skulle det visa sig att han är oskyldig. Vilka signaler ger då tingrätten att bevilja rumsavlyssning?
 

Uppfyller inte kriterierna

Samuelsson menar att det brott som hans klient åtalats för inte kommer i närheten av kriterierna för hemlig rumsavlyssning.
– Det menar jag är under all kritik. Det ska vara ytterst allvarliga fall så som terroristsammanhang och liknande.
Enligt åklagaren finns det krav på att det ska röra sig om ett brott som har minst fyra år i straffskalan för att få bugga någon. Men Samuelsson är rädd att detta innebär att det kan komma att användas i fel fall.
– Om man har en generell fyraårsgräns så har vi tillexempel synnerligen grov misshandel som börjar på fyra år. Det är ett tecken på att åklagaren vill mjuka upp det här och använda sig mer och mer av HRA och det kan jag inte tänka mig var lagstiftarens intentioner.
http://www.expressen.se/gt/sa-avlyssnade-polisen-bergsjogangets-ledare-1/

Bevakad gängledare tappades bort – sköt rival

SVT Västnytt kan i dag avslöja att polisen i våras begick ett ödesdigert misstag mitt under brinnande gängkrig i Göteborg. En patrull som hade till uppgift att bevaka gängledaren i Bergsjön, tappade bort honom. Därmed missade polisen när han, enligt åtalet, tog på sig skyddsväst, vapen och rånarluva och sköt en 24-årig rival. Ett skott som hade kunnat kosta 24-åringen livet.
– Det här är naturligtvis inte bra, och ingenting vi önskar hade skett, säger Sven Alhbin, chef vid länskriminalpolisen i Göteborg.

Den stora gängrättegången om det så kallade Bergsjögänget är inne på sin sista vecka. 16 män står åtalade för bland annat mordförsök, grov misshandel och vapenbrott.
Under vintern och våren bedömde Göteborgspolisen situationen i Göteborg, med en mängd skottlossningar och gängbråk, som så allvarlig att man klassade den som en ”särskild händelse”. Extra resurser och personal avsattes för att försöka få fast gängen som sköt.
 

Gängledarens lägenhet buggades

Den 19 mars var läget spänt i stadsdelen Bergsjön. Polisen hade fått domstolens tillåtelse att bugga en av gängledarnas lägenheter i Kortedala.
Samtidigt hade en polispatrull som uppgift att bevaka gängledaren under dagen och kvällen och dokumentera allt han gjorde, om han lämnade lägenheten och var han i så fall gick.

Patrullen är inte på plats

Men någonting händer. När gängledaren och hans kompis tar på sig skyddsvästar, rånarluvor och pistoler och går ut, är patrullen inte på plats och tappar bort honom.
Så här skriver ansvarig polis efteråt i ett PM:
”Jag gjorde bedömningen att i och med vi hade tekniskt stöd med hjälp av HRA, behövde vi inte hålla oss i direkt anslutning till lägenheten”.
Trots uppdraget att fysiskt bevaka gängledaren, förlitade sig polisen så mycket på buggningen att de inte hann fram i tid när det verkligen gällde.
Mellan 19.38 och 00.02 hade polisen ingen aning om var de två personerna var.
Men enligt åtalet har polis och åklagare nu en ganska bra bild av vad som hände under tiden.
– Ja, i det här fallet blir det en skjutning som han nu är åtalad för, säger Sven Alhbin.
– Men det är ju inte säkert att vi hade kunnat förhindra den skjutningen som senare skedde, vi visste ju inte vad de skulle göra, fortsätter han.
Men enligt åtalet hade de säkerhetsväst och rånarluvor på sig och de var beväpnade. Om ni hade stoppat dem hade ni kanske kunnat misstänka det?
– De har hela tiden skyddsvästar på sig och det är inte brottsligt, de har hela tiden luvor på sig och det är inte olagligt. Det är beklagligt om det nu är så att vår spaning påverkade situationen så att de kom till skott.
 

Nekar till brott

Gängledaren och hans kompis nekar själva till att ha skjutit och 24-åringen som sköts säger att han inte vet vem som ville döda honom.
Men åklagaren menar att skjutningen var en hämnd för att gängledarens bror tidigare blivit grovt misshandlad av 24-åringen och hans kompisar när de ville ta över makten från det kriminella gänget i Bergsjön och de båda är misstänkta för försök till mord.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/polisen-tappade-bort-gangledare


Teorin: Gängledaren skulle döda sina egna

Bergsjögängets ledare i 30-årsåldern greps med ett skarpladdat vapen och iklädd en rånarluva.
– Jag använde den endast som mössa, säger mannen i ett förhör.
Nu åtalas han för förberedelse till mord som en del av det gängkrig som skakat Göteborg det senaste året.

På tisdagen lämnade chefsåklagare Jonas Almström in en stämningsansökan rörande grovt vapenbrott och förberedelse till mord. Den åtalade mannen är i 30-årsåldern och tillsammans med sina två yngre bröder leder han det kriminella nätverket Bergsjögänget, enligt åklagaren.
Under häktningsförhandlingen mot mannen förklarade åklagaren att Bergsjögänget är ett av det gäng som står bakom flera av de skottlossningar som skakat Göteborg de senaste åren. Konflikten är mellan olika gäng och rör bland annat vem som ska styra narkotikamarknaden i stadsdelarna.
Men bakom det nu inlämnade åtalet ligger en invecklad konflikt inom just Bergsjögänget. En konflikt som ledde till att nätverket splittrades och två nya grupperingar bildades.
– Det blev lite revolution inom gänget under sen höst 2013. Bland annat så misshandlas den yngsta brodern, berättar Jonas Almström.
 

Skulle hämnas

Under onsdagen kommer två andra åtal att lämnas in som en del av den här konflikten. Det rör misshandeln av lillebrodern. Enligt förundersökningen ska han ha blivit indragen i en skog och grovt misshandlad samt rånad. Bakom misshandeln ska ett tiotal av de yngre medlemmarna i den andra delen av tidigare Bergsjögänget ha stått.
Misshandeln ledde till att konflikten spann vidare. Där kommer nästa åtal in i bilden. För att hämnas misshandeln på lillebrodern misstänks mellanbrodern ha skjutit en av de som kommer att åtalas för misshandeln. Detta kommer han nu att åtalas för under onsdagen.
Men åtalet som lämnades in under tisdagen rör som sagt bara den äldsta brodern.
– Han har försett sig med vapen för att kunna skjuta andra som har ingått i gänget, säger Jonas Almström om misstankarna mot honom.
Åklagaren skriver i åtalet att storebrodern skulle ut och leta efter personer att skjuta mot, dels i självförsvar och dels för att hämnas, genom att ta livet av dem, för tidigare oförrätter mot honom och hans två bröder.
Han greps i närheten av sin bostad den sjätte augusti i år. Då var han beväpnad med en skarpladdad pistol av sorten Glock 9 millimeter, samt totalt 45 patroner. Enligt förundersökningen ska mannen ha sagt "jag är ute och jagar råttor" till de poliser som grep honom. Ett skämt säger mannen i ett senare förhör men enligt åklagaren är det motståndarna han syftar på när han säger råttor.
 

Rånarluva som mössa

Mannen hade även med sig en väska och ficklampa, och på huvudet, under kepsen, hade han en rånarluva.
– Alltså den kvällen jag gick ut jag hade ingen mössa hemma jag använde den endast som mössa, säger den åtalade i ett förhör.
Mannen erkänner grovt vapenbrott, men nekar till förberedelse till mord.
– För att försvara mig, sa han under häktningsförhandlingen om varför han hade pistolen med sig. Han berättar att han utsattes för en skottlossning en vecka innan han greps.
Två dagar innan lillebrodern misshandlades skedde ett mord kopplat till konflikten. Men där pågår utredning fortfarande. Om det finns fler mord relaterat till just denna del av gängkriget vill Jonas Almström inte gå in på.
– Men det gör det väl säkert.
GT har sökt mannens advokat.

Comments