Snacka om kriminella gäng: Penningmutor hos kinesisk general vägde flera ton

 
Korrupta tjänstemän runt om i Asien har miljardbelopp i kontanter och värdeföremål liggande hemma. Att korruptionen kan få megauttryck illustreras av att kinesiska myndigheter var tvungna att sända tio lastbilar för att hämta kontanter hos en general.

Det är Dagens Næringsliv som har tittat närmare på korrupta företeelser i Asien. Den norska tidningen konstaterar att inte minst Indonesien, Thailand, Filippinerna, Indien och Kina i årtionden haft rykte om sig att vara bland de mest korrupta länderna i Asien.

Myndigheterna försöker nu slå ner på mutbenägna politiker, men myndigheterna står inför starka krafter som vill fortsätta dra växlar på mutor och andra korrupta handlingar.

Under de senaste dagarna har åtminstone sju thailändska polistoppar häktats. Bland de gripna finns toppbefälhavaren för Central Investigation Bureau, som är den myndighet i Thailand vars huvuduppgift är att bekämpa och utreda allvarliga brott.

Denne general, Pongpat Chayphan, hade milt uttryckt gott om pengar i sin bostad.
– Det visade sig att det fanns omkring en miljard baht (cirka 250 miljoner kronor) i kontanter i hans hem. Dessutom visade det sig att där också fanns över hundra Buddhabilder och tusentals sällsynta amuletter, berättar en källa med insyn i ärendet för den thailändska tidningen Bangkok Post.

En annan hög general har erkänt att han fått motsvarande en halv miljon kronor varje månad från brottslingar vars kriminella affärsidé är att smuggla olja och bensin till Thailand.

Också den tyngsta nationen i öst har börjat ta i med hårdhandskarna för att stävja korruptionen bland tjänstemännen. Regeringen i Kina, med president Xi Jinping i spetsen, har sagt att korruptionsutredarna har befogenhet att ta till alla metoder som står till buds för att råda bot på ett stort problem.

General Xu Caihou har varit under utredning sedan förra sommaren. Myndigheterna har inte varit villiga att ge detaljer i ärendet, men media i Hongkong och Kina har bekräftat att det har skett en grundlig undersökning av hans privatbostad i Peking.

– Utredarna hade inget annat val än att beställa och ta hjälp av tio militära lastbilar för att avlägsna kontanter och värdeföremål från fastigheten, skrev den kinesiska tidskriften Phoenix Weekly i den senaste utgåvan.

Kontanterna, både kinesiska yuan och amerikanska dollar, vägde tillsammans flera ton. Det sammanlagda värdet på allt det som togs i beslag i kontanter från husets källare landade på cirka 1,2 miljarder svenska kronor.

Utredarna försöker nu gå till botten för att få fram varifrån pengarna kommer. En stark misstanke är att en del av pengarna kommer från personer som betalat generalen så att de ska kunna nå ett snabbt karriäravancemang inom militären.

Av det "korruptionsindex" som årligen tas fram av Transparency International, en organisation med säte i Tyskland och vars uppgift är att bekämpa korruptionen i världen, ligger en hel del asiatiska länder långt ner på korruptionslistan.

Thailand placerar sig på en delad plats 102 på den lista som avser 2013. Den för svenskar stora turistnationen har fallit på listan sedan millennieskiftet.
Det ska dock tilläggas att många länder, inte minst i Afrika och i Latinamerika, ligger ännu mer pyrt till - sett till korruptionen.

Av 176 rankade länder ligger däremot Norden bra till. I topp ligger Danmark. Sverige placerar sig på fjärdeplats och har, förutom Danmark, också Nya Zeeland och Finland framför sig.

Comments