Bandidos-ledaren


Privatpersoner på olika orter kör omkring i falska polisbilar.
En av dem som nyligen kontrollerats är Bandidos-ledaren Mehdi Seyyed, 40, i Göteborg.
Seyyed fick klartecken att köra vidare och någon anmälan upprättades inte.
– Vi har inget lagstöd för att ingripa. Det är bara att acceptera, säger kommissarie Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen.Många invånare i Göteborg har vridit på huvudet i trafiken den senaste tiden. Anledningen är att en ovanlig "polisbil" synts flitigt i centrala staden.
Bilen är en Nissan GT-R Premium, ett fartmonster med nästan 500 hästkrafter.
På sidorna står ordet "polis" i samma typsnitt som polisen använder och intill sitter myndighetens välkända vapen. Även färgfält och reflexer överensstämmer med myndighetens vanliga utryckningsbilar.

Släpptes i poliskontroll

Men fordonet är knappast trafikpolisens nya redskap i jakten på fartsyndare.
I stället knyts fordonet till personer med kriminell bakgrund.
Vid en poliskontroll i centrala Göteborg den 5 november kördes bilen av gängledaren Mehdi Seyyed, 40. Seyyed ingår i Europaledningen för den kriminella organisationen Bandidos MC och har nyligen frigivits från ett långt fängelsestraff för sprängdåd.
– Jag kan konstatera att vi har sett tungt belastade personer köra bilen, säger Barbro Jönsson, chefsjurist vid polisen i Västra Götaland.
Mehdi Seyyed?
– Mm.
Patrullen som kontrollerade Bandidosledaren fick av sitt befäl order att låta honom köra vidare. Det är visserligen olagligt att utge sig för att vara polis. Men att enbart köra omkring i ett polismålat fordon räcker inte, enligt ett rättsfall från 2012. Det är först när någon dirigerar trafiken eller ger sken av att vara under utryckning som rubriceringen "föregivande av allmän ställning" kan bli aktuell.

"Ute efter att provocera"

Fallet har utlöst ilska inom polisen.
– Vi tolkar det som att Seyyed och andra är ute efter att provocera, säger en av de poliser som bekämpar den organiserade brottsligheten i Västsverige.
Barbro Jönsson har fått ledningens uppdrag att försöka hitta ett sätt att agera.
- Man skulle utan större problem kunna hävda att det här kan bli systemhotande. Låt oss säga att den här bilen dyker upp vid en olyckshändelse, då tror folk att polisen redan är på plats och kör vidare, säger hon.

"Vi har gjort vad vi kan"

Men de juridiska dörrarna verkar vara stängda. Efter det två år gamla rättsfallet där Svea hovrätt friade en kriminell 34-åring som kört omkring i en Volvo med polisdekaler och ljusramp är Rikspolisstyrelsens slutsats att myndigheten måste gilla läget.
– Vi har gjort vad vi kan. Det är bara att acceptera att människor kan leka polis i trafiken, säger kommissarie Bengt Svensson vid Rikspolisstyrelsen och ser ett växande problem.
– Jag får in rapporter från många håll i landet, till exempel om en falsk polisbil som användes för att legitimera ett olagligt street race. Det finns också äkta polisbilar som sålts till privatpersoner med dekalerna kvar. Inte heller det är olagligt.
Bengt Svensson vill ändå rikta en varning till den som funderar på att måla om sin bil.
– Kriminella som inte gillar polisen kan gå till attack. I värsta fall kan det sluta som i Malexander, säger han.
Att någon har gått till attack mot bilen verkar nu ha skett när det gäller Nissan-bilen i Göteborg. Det berättar den bilhandlare som står bakom förvandlingen till "polisbil" och som har lagt ut bilder av bilen på olika sajter.
- Jag var hemma när jag hörde något som krossades och när jag gick ut såg jag två personer som försvann på moppe. Rutan på bilen var krossad av en stor sten, så nu har jag gått ut med en belöning på tiotusen spänn, säger han.

"En kul grej"

Säljaren, som själv är dömd för en rad brott, bekräftar att Mehdi Seyyed lånat bilen.
– Mehdi jobbar hos oss, säger han och påstår, i motsats till polisen, att Bandidosledaren kört bilen vid ett enstaka tillfälle.
– Han åkte till andra sidan gatan och tankade bilen och då kom polisen. Jag tyckte det var jävligt komiskt, för jag hade åkt omkring i bilen i över en vecka och ingen hade stoppat mig.
Polismålningen ska, enligt säljaren, bara ses som "en kul grej".
– Syftet är att använda bilen vid tävlingar och barnarrangemang. Inkomsterna ska vi skänka till Barncancerfonden.
Handlar det inte i själva verket om att irritera polisen?
– Verkligen inte, då hade jag inte ringt till dem och frågat om det var okej. Men det gjorde jag och de sa ja.

Comments