Göteborg måste vara en trygg stad för alla att leva i. Det blir den först när gängen stoppats.

 
I fredags fälldes 12 av de 13 åtalade i det uppmärksammade Bergsjömålet. Männen har stått åtalade för grov gängbrottslighet och bland de brott som räknas upp finns försök till mord, grovt vapenbrott och grov misshandel. De flesta domarna baserar sig i huvudsak på sådant polisen fått reda på genom avlyssning. Genomgående under rättegången har varit att vittnen tagit tillbaka uppgifter, ändrat sig eller suttit tysta. Ingen vill prata. Alla är rädda för att bli gängens nästa offer.

 Människor gör allt för skydda sig själva och sin familj från de kriminella sammanslutningar som håller flera av stadens förortsområden i ett järngrepp. Även om de många fällande domarna naturligtvis en framgång för polisen innebär de därför inte på något sätt ett avslut i kampen mot den organiserade brottsligheten i Göteborg. Tvärtom är det bara början.

Det finns i dag en rad olika stadsdelsbaserade gäng i Göteborg. Norra och södra Biskopsgården styrs av olika falanger, en annan grupp håller till i Hisings Backa, en tredje i Bergsjön. Ytterligare brottsallianser finns i Tynnered, Hammarkullen/Hjällbo, Majorna och Gårdsten.

Vissa har kopplingar till Hells Angels, Bandidos och Original gangsters men i huvudsak handlar det om grupper av kriminella ungdomar som känner varandra sedan skolåren. Inom och emellan grupperna finns det släktband och långt gångna konflikter som skapar spänningar och har lett till de mest förödande konsekvenser.

Bland annat har elva unga män mellan 17-30 år mördats i Göteborg i samband med gängbrottslighet de senaste åren. Utöver det saknas en 21-årig man sedan 2011, troligtvis är även han mördad. Inte i något fall har en gärningsman kunnat straffas.

MITT I ALLT det här försöker vanliga människor leva sina alldeles vanliga liv. De går till skolan och till jobbet, handlar mat, tittar på TV och tar en kvällspromenad i sina hemkvarter. Eller nej, det gör de inte alls. Många vågar inte gå ut när det är mörkt på grund av vad som kan hända. Även om gängen krigar mot varandra har det hänt mer än en gång att oskyldiga kommit emellan.

I GP (19/12) berättar en person om hur en vän till honom tvingas hyra ut sin lägenhet till stadsdelskriminella som sökte en fristad. Lägenhetsinnehavaren vågade inte säga nej och tog med sig frun och de små barnen till ett billigt hotell under tiden brottslingarna ockuperade hans hem.

Man skulle kunna tro att det är de sjaskigaste delarna av New York det handlar om. Men det är vår stad, ganska lilla och i de flestas ögon mycket trygga, Göteborg. Och det är fullständigt oacceptabelt. Staden måste även i framtiden vara trygg för alla dess medborgare.

I dagsläget arbetar polisen hårt för att komma åt gängen, och kommunen agerar för att nå de unga som ligger i riskzonen för att rekryteras. Det är bra. Allra viktigast – och det är klyscha men det gör det inte mindre sant – är dock att satsa redan på förskole- och lågstadienivå och försöka stötta de barn som lever under tuffa förhållanden. Bara så kan man långsiktigt få stopp på gängen.

Comments