Politiet finner ikke Toska-vennen Imran Saber (36) som skal møte i retten

<p>TILTALT: Imran Saber (36) er kjent som en nær venn av NOKAS-dømte David Toska og går under kallenavnet «Onkel Skrue» i den kriminelle underverden. For fire år siden overlevde han såvidt et attentat. Foto: VG</p>
TILTALT: Imran Saber (36) er kjent som en nær venn av NOKAS-dømte
David Toska og går under kallenavnet «Onkel Skrue» i den kriminelle underverden.
For fire år siden overlevde han såvidt et attentat. Foto: VG

– Vi jobber med å komme i kontakt med ham for å få forkynt tiltalen, sier politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.
Ifølge tiltalen skal Imran Saber (36) som har gått under navnet «Onkel Skrue» i over en periode på 15 år ha disponert midler for minst 4,4 millioner kroner som knyttes til kriminelle forhold. Nå er den 36 år gamle norskpakistaneren og hans nærmeste familie tiltalt for heleri.
– Foreløpig er han ikke lovlig stevnet. Det er en forutsetning for at rettssaken kan føres mot ham er at han blir lovlig stevnet, forklarer politiadvokaten.
– Hvis dere ikke finner ham, blir rettssaken utsatt?
– Det blir den for hans del da, sier Riegels.

Skal være pålogget i sosiale medier
VG har sendt en melding til Imran Saber på meldingstjenesten Snapchat og denne meldingen er registrert som åpnet av mottager. Han skal også nylig ha lagt ut en melding til sine venner på Facebook, får VG opplyst.

Advokat Øystein Storrvik er forsvarer til Saber.
– Saber har vært tilgjengelig for stevning i lang tid. Det er uforståelig at dette ikke er blitt ordnet tidligere i en så gammel sak hvor tiltalen har foreligget så lenge, sier Storrvik.

Les også:Her er «Onkel Skrue»s nettverk (VG, 2010)
Imran Saber er også tiltalt for å ha inngått en rekke låneavtaler som påtalemyndigheten mener er en bevisst utnyttelse av enkeltpersoners nød.

Ifølge tiltalen, har Toska-vennen gjennom flere år på 2000-tallet lånt bort over én million kroner til totalt ni personer, deriblant et ektepar. Avtalene som skal ha blitt inngått har hovedsakelig vært kortsiktige og med renter opp mot 20 prosent.

I tillegg skal flere av låntagerne ha stilt eiendom og kjøretøy til en verdi av flere hundre tusen kroner som sikkerhet for lånene – samt pant i eiendom.

«Jeg skal knuse skallen din.»

Påtalemyndigheten har også tiltalt Imran Saber for å ha lånt ut penger og formidlet lån til disse ni personene uten å være i besittelse av en konsesjon fra Finanstilsynet eller å ha meldt fra om låneformidlingen.

I et av tilfellene skal også et sentralt medlem av B-gjengen ha fungert som stråmann.
Ifølge tiltalen, skal Imran Saber i februar 2010 ved to anledninger ha rettet grove trusler mot ansatte i et finansieringsselskap i Oslo da han forlanget å få utlevert en Mercedes-Benz C-klasse.

«Hvis dere ikke gir meg bilen kjenner jeg folk som kan sprenge garasjeporten og få ut bilen», skal Toska-vennen ha skreket, ifølge tiltalen.

Samme år skal Saber også ha truet en vekter i et banklokale i Oslo i forbindelse med et uttak av penger.
«Vet du ikke hvem jeg er og hva slags venner jeg har? Jeg skal knuse skallen din. Jeg skal ta deg», skal norskpakistaneren ha sagt, ifølge tiltalen.

Nesten drept etter å ha blitt skutt

I løpet av årene har politiet sikret seg pant for nærmere 12,7 millioner kroner i eiendeler som tilhører Imran Saber, moren og broren hans.

Saber er kjent som en nær venn av NOKAS-dømte David Toska og går under kallenavnet «Onkel Skrue» i den kriminelle underverden. 21. november 2010 ble Saber skutt syv ganger i brystet på Jordal i Oslo. Han overlevde så vidt, og ingen er tatt for drapsforsøket.

Moren er tiltalt for heleri av 4,4 millioner kroner i perioden 1995 til 2009, mens broren er tiltalt for heleri av 600.000 kroner etter at han skal ha lånt eller mottatt pengene fra Imran Saber om vinteren 2003–2004.

Heftelsene som er gjort i forbindelse med etterforskningen vil være bundet opp inntil saken er avsluttet.

Helerisaken ble rullet opp i 2005 etter at politiet først gransket Imran Sabers økonomi i et forsøk på å dokumentere at millionverdiene hans stammer fra kriminell virksomhet.

Familiemedlemmene ble først koblet inn i saken etter denne granskingen.
– Moren nekter straffskyld, og ser frem til å få saken ut av verden en gang for alle, sa morens forsvarer Ole Petter Drevland til VG i høst.

Comments