Politiet ble klar over koblingen til Ullensaker for omtrent tre uker siden, etter at de kontrollerte en bil, i nærheten av en eiendom i kommunen.
– Vi har kontrollert en person fra motorsykkelmiljøet på stedet. Og da vi undersøkte eiendommen, observerte patruljen flere Hells Angels-effekter. Noe tid i forkant av dette har politiet også hatt informasjon om at Hells Angels vil etablere seg i Ullensaker, sier lensmann Morten Huse ved Ullensaker lensmannskontor.
Énprosentbegrepet stammer fra forestillingen om at 99 % av befolkningen er lovlydige borgere, mens den siste prosenten definerer seg på siden av samfunnet, med egne lover.
- Se hvor klubbene holder til nederst i artikkelen
– Noen har flyttet dit
Hells Angels' talsmann i Norge – Rune «Supern» Olsgaard – sendte denne tekstmeldingen til Romerikes Blad i går, da vi ville ha bekreftet at klubben skal etablere seg i Ullensaker:
«Jeg kan bekrefte at noen i klubben har flyttet dit. Ut over det så vet jeg ikke så mye mer.»
Mandag formidlet Olsgaard kontakt mellom RB og et annet medlem i Hells Angels.
– HA har ikke kjøpt hus i Ullensaker og har ikke flyttet dit. Ut over det har jeg ingen kommentar, sa vedkommende, som presenterte seg som Arne – men som ikke ville ha etternavnet på trykk.
Eiendommen politiet mener Hells Angels skal etablere seg på, ble solgt i høst.
RB har vært i kontakt med eieren av firmaet som gjennom sitt selskap har kjøpt selskapet som eier eiendommen.
Han avviser at det skal brukes som base for Hells Angels. Den tidligere eieren vil ikke uttale seg om salget.
– Jeg har solgt og er ferdig med saken, sier han.
Ba kommunen kjøpe
Lensmannen har de siste ukene forsøkt å forhindre at salget ble gjennomført.
– Da vi ble kjent med salgsprosessen som var i gang, tok jeg kontakt med ordfører og rådmann for å spørre om det var mulighet for at kommunen kunne kjøpe eiendommen, dersom det var formell anledning til det, sier Huse.
«Lensmannen bygger sin anmodning på god etterretningsinformasjon», skriver rådmann Tor Arne Gangsø i saksframlegget.
Likevel: Planen gikk i vasken.
– Kommunen og selgers advokat har hatt en dialog. Den dialogen har politiet ikke vært inne i. Men vi er kjent med at avtalen nå er oppfylt mellom selger og kjøper, opplyser Huse.
– Det er sterkt beklagelig at vi, sammen med andre samfunnsaktører, ikke klarte å hindre salget, fortsetter han.
Ordfører Harald Espelund beklager også at de ikke maktet å stanse overdragelsen:
– Det er ikke ønskelig med en 1%-klubb i kommunen. Vi har gjort det vi kan for å hindre etablering, nå kan vi ikke annet enn å forholde oss til realitetene, sier Espelund.
Bekymret for MC-krig
Ifølge lensmannen vil politiet følge nøye med på utviklingen:
– Nå må vi gå på plan B: Legge trykk på oppfølging på alle nivåer og sørge for at de ikke utgjør trussel for lokalsamfunnet, eller driver med kriminell aktivitet. Det siste er særdeles krevende, sier Huse.
Han er bekymret for ekspansjonen av klubber på Romerike.
– Gremium, som har etablert seg i Nes er større enn Hells Angels i Tyskland. Verken Nes kommune eller Ullensaker kommune ønsker dem velkommen. Det som virkelig gjør dette bekymringsfullt, er at dette er en internasjonal struktur hvor veldig mye er styrt av sentrale internasjonale føringer.
Han viser blant annet til voldelige oppgjør klubbene imellom.
– Det har skjedd andre steder. Min hensikt er ikke å skape frykt, men jeg ønsker at innbyggerne får et reelt bilde av situasjonen. Skulle det oppstå en konflikt vil det være mellom klubbene. Men man har sett at det kan avstedkomme tragiske situasjoner, som for eksempel i Drammen, påpeker Huse.
I 1997 eksploderte en bilbombe ute foran et Bandidos-klubbhus i Drammen og en tilfeldig forbipasserende – en kvinne fra Skjetten – ble drept.
– Romerike har flest 1%-klubber i Norge
Slår Hells Angels seg ned i Ullensaker, får Romerike fem 1%- klubber – fordelt på seks avdelinger.
– Romerike er det politidistriktet i Norge med flest 1%-klubber. Disse grupperingene opptatte av revir. Derfor er det i seg selv en utfordring å ha fem tunge 1%-klubber i et begrenset område, sier MC-koordinator Halvard Askilsrud i Romerike politidistrikt.
Internasjonal konflikt
Politiets hovedbekymring er at gamle konflikter klubbene imellom skal blusse opp, og situasjonen tilspisses.
– I Tyskland ligger for eksempel Gremium og Hells Angels i konflikt. På Romerike vil de ha klubbhus veldig nært hverandre. Skulle det bli konfrontasjoner vil klubbene fort kunne få forsterkninger fra sine brødre i andre land, sier Askilsrud.
Flere av 1%-klubbene finansieres gjennom narkotikahandel, ifølge politiet.
– Men det vil nok ikke merkes i så stor grad i lokalmiljøet. Disse opererer nasjonalt og internasjonalt, og ikke fra kiosken på hjørnet, sier Askilsrud.
Comments
Post a Comment