Stortinget i Oslo overvåges af spionudstyr

Centrale steder i den norske hovedstad, Oslo, er der flere steder opsat hemmeligt teknisk udstyr, der kan overvåge alle former for mobilaktivitet. Det skriver det norske dagblad Aftenposten.

Det hemmelige udstyr, der består af såkaldte basestationer, er sat op i nærheden af blandt andet Stortinget, regeringskontorer samt tæt ved statsministerboligen.

Avisen har gennem målinger opdaget flere basestationer, som ikke tilhører nogen af de myndigheder, der normalt har lov til at opsætte den slags.

Det er således uvist, hvem der ejer og har installeret udstyret.
Kun politiet, politiets efterretningstjeneste (PST) og den nationale sikkerhedstjeneste i Norge har tilladelse til at anvende denne teknik.

De personer, som har kontrol over udstyret, kan i princippet kortlægge al færden i området. Blandt andet hvem der går ind og ud af Stortinget.

Det vil også været muligt at aflytte eller tappe informationer fra udvalgte personers mobiltelefoner, skriver Aftenposten. Ifølge avisen er der ingen grund til at tro, at norske myndigheder har opsat udstyret. Derimod kan mange andre "aktører" tænkes at stå bag det, lyder det fra Arne Christian Haugstøyl, sektionsleder i PST.

- Der er mange, som har en intention om at få adgang til andres mobiltrafik, og det er noget, vi er bekendt med, finder sted. Det kan både være private aktører, og det kan være statslige aktører, siger han til avisen.

Den norske efterretningstjeneste blev torsdag informeret om Aftenpostens afsløring og indledte på den baggrund sine egne undersøgelser af centrale bygninger i Oslo fredag.
Justitsministeriet i Oslo har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Comments