Flytter de tyngste narkomane hit


HØY STANDARD: På Findal får kommunens tyngste rusmisbrukere et sted å bo. Hver leilighet blir utstyrt med et kjøkken, og en egen dør ut på et grønt tun med benker og planter. På fellesarealene blir det aktivitetsrom, et velværerom og et samtalerom.
 
Det gamle institusjonsbygget som i sin tid har huset både sykehjem og klubblokale for Hells Angels, ble revet i fjor. Nå reiser det seg nytt bygg på Findal. Det blir et nytt hjem for personer med dobbeltdiagnose, psykisk syke med en alvorlig grad av rusavhengighet.
– Det blir et kjempetilbud til en gruppe som vanligvis ikke blir sett i det hele tatt, sier prosjektleder Sven Kristoffersen i kommunens eiendomsenhet.

29 MILLIONER
I 1999 var Skien en av de første kommunene i landet som stablet på beina et heldøgnsbemannet tilbud til denne gruppen. Frem til i fjor holdt de til i Bygg 8 på sykehuset. Da ble de slått sammen med Munchen bofellesskap og flyttet til midlertidige brakker ved flyplassen.
I fjor vedtok politikerne å bygge et nytt boligbygg til denne gruppen på Findal, til 29 millioner kroner, med tilskudd fra Husbanken.

Kommunen kjøpte bygget i 2010 for å få ut Hells Angels, men det har tatt tid før planene om rusboliger ble realitet. Nå er byggingen i full gang, og bygget skal stå ferdig til sommeren.

VELVÆRE OG RO
– Beboerne ser veldig fram til flytting. De har gode midlertidige lokaler, men det er smått og trangt. Det blir virkelig en kjempeforbedring. Nå får de egen leilighet med kjøkken, fellesrom, aktivitetsrom, samtalerom og et eget velværerom som gir mulighet til avslapping og ro, sier Geir Gjelstad, fagsjef for tilrettelagte tjenester i Skien kommune.

Bygget er tegnet av sivilarkitekt Gunnar Dale, og har fire fløyer som bindes sammen av et fellesrom. Mellom fløyene skal det bli grønne tun med benker, som beboerne kan nå gjennom dører i hver leilighet.
– En viktig endring i tilbudet vårt er at vi kan tilby en fløy for kvinner, sier Gjelstad. Gjelstad sier at denne gruppa vil få et tilbud som få kommuner i landet har maken til. Bemanningen på boligene er på totalt 16,6 årsverk, med to nattevakter.
– Her får de tett oppfølging, personell som følger med, og det er et trygt og godt tilbud, forklarer Gjelstad.

LANGT FRA BYEN
Det er et godt stykke fra Findal til sentrum og det øvrige rusmiljøet. Gjelstad påpeker at avstanden til sentrum har vært en diskusjon. – Vi har en bil som kan kjøre og hente, slik at beboerne kommer seg til byen og kan handle varer. Nå har vi prøvd en liknende situasjon på flyplassveien. Dette er aktive brukere, og vi har sett at det har gått i en litt mer positiv retning når det er lengre avstand til rusmidlene, sier Gjelstad.

Han tror at beboerne vil finne seg godt til rette på Findal.
– Det er likevel ikke så langt fra Skien sentrum. Og jeg vil tro at noen av dem har et behov for å bo i landlige omgivelser som gir en annen opplevelse av å bo og leve. Der er det mye større muligheter til å utfolde seg enn det man kunne gjort mer sentrumsnært, sier han.
 

Comments