Kampen mot énprosentmiljøene


Kampen mot énprosentmiljøene

Byrådet har utarbeidet en strategi for å forebygge og bekjempe såkalte énprosentmiljøer. I Tromsø er miljøene først og fremst konkretisert gjennom Hells Angels (HA) i Tromsdalen, men omfatter også motorsykkelklubbens mer eller mindre organiserte støttespillere. Vi vil si kommunens nye strategidokument kommer sent, men godt.

Hells Angels er ikke spesielt store målt i antall medlemmer. I Norge har organisasjonen rundt 100 medlemmer fordelt på ni såkalte chartre, av disse tilhører 10–11 menn Tromsø. HAs talsmenn ynder å påpeke at Hells Angels aldri er blitt dømt som en kriminell organisasjon eller klubb. Like fullt er det en kjensgjerning mange av klubbens medlemmer – inkludert dens ledere – gjennom årene dømt for grov kriminalitet. Vold, vinning og ikke minst narkotika er på ingen måte ukjent for HA-medlemmene. Heller ikke her i Tromsø, hvor enkelte er dømt for straffbare handlinger som ledd i organisert kriminalitet.

LES OGSÅ: Boka lukkes, dessverre

Om ikke enprosentklubbene uten videre kan karakteriseres som kriminelle klubber, har de likevel en hierarkisk struktur som – neppe tilfeldig – gjenfinnes i kjente kriminelle grupper. Det betyr uansett ikke at medlemmer av landets enprosentklubber selvfølgelig både må og skal ha det samme rettsvernet som landets øvrige innbyggere. Samtidig støtter vi kommunen fullt ut når den nå formelt fastslår at den vil bekjempe disse miljøene med alle lovlige midler – og erklære dem uønsket. Tromsø kommune står ikke alene om dette. Flere andre berørte kommuner har for lengst tatt tilsvarende standpunkt, og problemstillingen er for lengst utførlig beskrevet i rapporter og meldinger fra både Stortinget, Politidirektoratet og KS.

LES OGSÅ: Byrådet må regne med motbør

Det er politiets oppgave å etterforske, og påtalemyndighetens oppgave å iretteføre, kriminelle handlinger i Norge. Men kommunen kan like fullt stille krav til sine innbyggere, og ikke minst til dem den skal inngå avtaler med. Et bevisst og formalisert standpunkt vil bidra til klare retningslinjer overfor uønskede miljøers næringsvirksomhet, og vil også kunne skape større trygghet for den enkelte kommunale saksbehandler. At forvaltningsmessige tiltak nytter i det kriminalitetsforebyggende arbeidet, er ikke minst Troms politidistrikts prosjekt «Forebygging gjennom forvaltning» et meget godt eksempel på.

LES OGSÅ: Reagerer på høringsrunde

Vel så viktig er likevel det forebyggende arbeidet ut mot ungdom som er i ferd med å havne i en kriminell løpebane. Målet må være å forhindre at ungdom rekrutteres til enprosentklubbenes lyssky virksomheter. Vi støtter derfor byrådet helhjertelig når de i saksfremlegget sitt understreker at barn og unge som har havnet i kriminelle miljøer nå skal følges opp langt tettere.

 

Comments