Politimesteren advarer: Hit bør du aldri dra på fest


ADVARER: Fredag gikk politiet til aksjon mot Hells Angels i Tromsdalen. Nå advarer politimester Sæverud sivile mot å dra på fest i lokalene. Foto: Tarjei Berg/Torgrim Rath Olsen
 
HARSTAD/TROMSØ (Nordlys.no): I 2012 uttalte politimester Ole B. Sæverud at Hells Angels er det største problemet for Troms politidistrikt å håndtere. De siste fire årene har politiet i Tromsø gått til aksjon mot HA-lokalene i Tromsdalen syv ganger. Kampen mot organisert kriminalitet er på langt nær over for politimesteren.
– Aksjonene er et uttrykk for at vi stadig jobber for å få kontroll på Hells Angels i Nord-Norge, sier politimester Ole B. Sæverud til Nordlys.

SE VIDEO: Politiet aksjonerte mot Hells Angels' lokaler i Tromsdalen. En pågrepet.

Organisert kriminalitet

I 2013 ble syv av åtte tiltalte i en stor narkotikasak dømt til fengsel av Hålogaland lagmannsrett. Alle hadde tilknytning til Hells Angels, og Ove Jørgensen Høyland ble av påtalemyndighetene utpekt som hovedmannen i miljøet.
– Dommen er god dokumentasjon på at det har pågått organisert kriminalitet i Hells Angels-miljøet, og det er ingen grunn til å tro at dette stoppet opp etter rettssaken.
Sæverud sier at han har ikke noe grunnlag for å fastslå at den internasjonale motorsykkelklubben er en kriminell organisasjon, men at strukturen som er bygget opp verden over er velegnet til dette.
– Samtidig har vi dokumentasjon på at det pågår organisert kriminalitet, men det er ikke grunnlag nok til å si at Hells Angels er en kriminell organisasjon. Det er nyanseforskjeller på dette, sier Sæverud.

UNIKE BILDER: Se innsiden av Hells Angels-lokalene.
LES OGSÅ: Vil hindre unge å havne i klørne til motorsykkelklubben.
LES OGSÅ: Samler Tromsø til kamp mot Hells Angels.

Farlig sted

Fredags ettermidag gikk politiet til nok en aksjon mot lokalene. Dette var en såkalt akuttaksjon etter påstått voldshendelse ved klubbens lokaler i Tromsdalen. Sæverud vil ikke verken avkrefte eller bekrefte at voldsofferet var en person utenfor klubben. Det ble fredags kveld bekreftet at mannen som ble pågrepet er et medlem av motorsykkelklubben.
– Enkelte aksjoner er akutte, mens andre er planlagt over tid. Fredagens aksjon var en akutt situasjon etter vold, men jeg kan ikke kommentere saken da det ikke er jeg som leder etterforskninga.
Politimesteren går likevel ut og advarer utenforstående å involvere seg med motorsykkelklubben. Sæverud sier at man kan fort havne i en situasjon som er vanskelig å komme seg ut av.
– Det er ingenting som heter «en gratis lunsj». Å dra på nachspiel er i seg selv ikke farlig, men man kan bli tilbudt både narkotika, alkohol og andre tjenester.
Ifølge politimesteren var det mer spennende for tromsøfolk å dra på fest i HA-lokalene tidligere. Interessen har avtatt noe, men det skjer fortsatt.
– Er man på fest der, kan man fort ende opp med å bli tilbudt narkotika, og da kan men plutselig befinne seg i en situasjon der det blir lett å presse deg. En kan også havne i en situasjon der det forventes gjenytelser.

ORGANISERT: Slik fraktet de narkotika nordover.

Sjikane

I forbindelse med narkorettssaken i 2013 uttalte forsvareren til Ove Jørgensen Høyland, Knut Smedsrud at det ligger prestisje i å ramme Hells Angels.
«Det er mye som tyder på at påtalemyndigheten ønsker å få en «mafiadom» på en gruppe i Hells Angels, sa Smedsrud til Nordlys den gang.
– Politiet blir stadig anklaget for å drive med sjikane av motorsykkelklubben. Hva tenker du om dette?
– Vi har et regelverk å forholde oss til, og går aldri på akkord med dette. Når vi aksjonerer mot Hells Angels, har vi alltid en grunn til det. Mange vil nok mene at vi er kjipe, men å aksjonere mot kriminalitet vil alltid oppfattes som det av de som blir aksjonert mot. Det er en del av jobben vår å være kjip, sier Sæverud.

MAFIAVIRKSOMHET: Sju personer dømt for narkokriminalitet.

Fortsetter kampen

– Hvor god kontroll har dere på Hells Angels etter rettssaken i 2013?
– Det er farlig å si at vi har kontroll på hva som foregår. Noe vet vi, og noe vet vi ikke. Politiet følger hele tida med, og jeg kan aldri si at vi blir ferdig med å skaffe oss oversikt.
Politimesteren sier likevel at han er fornøyd med innsatsen til politiet etter at uttalelsene hans kom i 2012, like etter at han overtok som politimester etter avdøde Truls Fyhn. Sæverud påpeker likevel at det ble gjort en god jobb også før hans tid.
– Etterforskninga som ledet til narkodommene ble påbegynt før min tid. Dommen kom i ettertid. Vi endrer heller ikke på det vi sa i 2012, og vi er sikre på at mange fortsatt er involvert i organisert kriminalitet.
Nordlys har ikke lyktes å komme i kontakt med en talsperson for Hells Angels. Ove Jørgensen Høyland ble tidligere omtalt som talsperson, men han sitter fengslet. Vår reporter forsøkte også å innhente kommentar fra et HA-medlem utenfor klubbhuset fredag, men vedkommede ønsket ikke å uttale seg.

7 RAZZIAER PÅ FIRE ÅR

  • 8. mars 2011: Politiet aksjonerte mot tre Tatto World-butikker i Norge, blant annet i Tromsø. Butikkene, var eid av HA-president Leif Ivar Kristiansen, som senere ble dømt til til sammen fem års fengsel for ran, trusler, narkokriminalitet, heleri og skattesvik.
  • 2. november 2011: Politiet aksjonerte mot Hells Angels lokaler i Tromsø i operasjonen "Alecta". Operasjonen var en del av en stor narkotikaetterforskning. I 2014 var åtte deltakere til slutt dømt til til sammen 44 år og åtte måneder i fengsel.
  • 5. desember 2011: Førjulsfesten til Hells Angels i tromsø fikk en brå slutt, da politiet natt til søndag gikk inn i lokalene i Tromsdalen. Dette skjedde etter at det ble avdekket ulovlig skjenking på festen. Politiet grep inn ved 02.20 og fikk sikret bevis for den ulovlige skjenkingen.
  • 2. februar 2012: Politiet i Tromsø gjennomførte razzia i Hells Angels-lokalene og pågrep en mann i 40-årene som ble siktet for å ha truet og forsøkt påvirke en politimanns utførelse av tjenesten. Mannen ble beskrevet som en hangaround av Hells Angels.
  • 2. desember 2012: Politiet gikk inn og avsluttet Hells Angels årlige julefest, etter mistanke om at det foregikk ulovlig skjenking.
  • 4. september 2014: Politiet i Tromsø foretok razzia i Hells Angels' lokaler etter å ha siktet en mann i 20-årene for forsøk på grovt ran. Pågripelsen foregikk uten dramatikk. Brannvesenet i Tromsø var senere på stedet og monterte ned to kamera på fasaden av bygget.
  • 2. januar 2015: Politiet aksjonerte mot Hells Angels' lokaler i Tromsø etter mistanke om en voldsepisode 1. nyttårsdag. Et mannlig HA-medlem ble pågrepet.

Comments