Putin kåret til «årets kriminell» i 2014

AND THE WINNER IS: Russlands president Vladimir Putin er svært populær på hjemmebane. Gravejournalister fra 20 land mener imidlertid at han er de kriminelles ledestjerne. Foto: AFP/NTB scanpix
AND THE WINNER IS: Russlands president Vladimir Putin er svært
populær på hjemmebane. Gravejournalister fra 20 land mener imidlertid
at han er de kriminelles ledestjerne. Foto: AFP/NTB scanpix
 
Mannen som før jul ble kåret til årets mann i Russland for femtende året på rad, har vunnet en kåring som neppe henger like høyt i Kreml.
Det internasjonale journalistnettverket OCCRP, som avdekker organisert kriminalitet og korrupsjon, har nemlig kåret Russlands president Vladimir Putin til årets mann i 2014.
I begrunnelsen til Organized Crime and Corruption Reporting Project heter det at Putin vinner fordi ingen jobbet hardere enn ham for å fremme organisert kriminalitet. Over 125 gravejournalister fra 20 land har deltatt i kåringen.
Han «anerkjennes» for sitt arbeid med å gjøre Russland til et senter for hvitvasking, og for å muliggjøre organisert kriminalitet på Krimhalvøya og i Donbass-regionen i Øst-Ukraina.
Juryen trekker også frem at ingen gjør mindre enn Putin for å stoppe fremveksten av kriminalitet, og at hans politikk dessuten går hånd i hånd med aktivitetene til kriminelle gjenger i hjemlandet.
– Putin har vært finalist hvert år, så dette kan betraktes som en heder for livslang innsats. Han har vært en sann innovatør når det gjelder organisert kriminalitet, sier OCCRP-redaktør Drew Sullivan i en uttalelse på gravejournalistenes nettsider.
OCCRP trekker frem flere konkrete eksempler som de mener forklarer hvorfor Russlands mektige president fortjener oppmerksomheten:
  • Et sofistikert hvitvaskingssystem sørget for at penger fra oligarker, korrupte tjenestemenn og kriminelle havnet i en europeisk bank, og disse pengene ble deretter brukt for å tjene Putins politiske interesser.
  • Kriminelle har virket som mellommenn i salg av våpen fra den russiske hæren til separatister i Ukraina.
  • Putins regjering har stengt medier og kneblet dem som har tatt til orde mot den korrupte praksisen. Dette toppet seg da Putin-kritikeren Aleksej Navalnij ble tiltalt for hvitvasking og underslag.
Den russiske regjeringen ble for øvrig allerede i 2010 omtalt som et «kleptokrati». Et Wikileaks-dokument fra USAs ambassade i Moskva beskrev et samrøre mellom stat og mafia, og et samfunn der kriminelle nyter godt av samfunnets beskyttelse.
Les mer om kåringen på OCCRPs nettsider
 

Comments