Slik skal kommunen bekjempe HA-miljøet

Illustrasjonsfoto: Knut Jenssen
Illustrasjonsfoto: Knut Jenssen
 
I sakspapirene til dagens møte i byrådet står strategi - forebygging og bekjempe av énprosentmiljøer oppført som én av sakene på lista.
 
Her står det at Tromsø kommune, som forvalter av interessene til kommunens innbyggere, bør ta et klart politisk standpunkt til hvordan man ønsker at kommunen skal være. Det pekes på at flere andre kommuner har fattet politisk vedtak om at såkalte énprosentmiljøer er uønsket i kommunen.
LES OGSÅ: Politiet aksjonerte mot Hells Angels

Vil påvirke utviklingen

I saksutredningen slås det fast at et slikt holdningsvedtak skaper en trygghet for de ansatte om hva kommunens ståsted er i møte med organiserte kriminelle miljøer, og ikke minst skaper det en tydelig holdning overfor kommunens innbyggere.

I tillegg til at kommunen ønsker å være pådriver i dette holdningsarbeidet, påpeker byrådsleder Øyvind Hilmarsen i saksfremlegget viktigheten av at kommunen foretar en gjennomgang av områder der de har mulighet til å påvirke utviklingen av kriminelle miljøer i kommunen, noe strategiplanen de i dag skal behandle vil kunne si noe om.

Planen vil nemlig beskrive hvilke strategier kommunen vil benytte for å forebygge og bekjempe kriminalitet fra slike miljøet i Tromsø. Hilmarsen er klar på at denne strategien retter seg mot såkalte énprosentmiljøer, altså kriminelle MC-gjenger og supportermiljøer. I Tromsø kommune gjelder dette først og fremst Hells Angels, men også supporterklubben Stroker.

LES OGSÅ: Skal klippe ned overvåkningsutstyr

Tettere oppfølging

Ett av tiltakene for å forebygge utviklingen av slike kriminelle miljøer, er å redusere ungdomskriminaliteten. I Tromsø jobber man etter SLT-modellen, samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak. Den innebærer et samarbeid mellom politi og kommune innen området rus- og kriminalitetsforebygging, og er hovedsakelig rettet mot barn og unge og deres foreldre og foresatte.

Målet med denne modellen er at barn og unge skal få riktig hjelp til riktig tid, av et hjelpeapparat som samarbeider på tvers av etater og faggrupper.

I strategiplanen som byrådet i dag skal behandle, påpekes det at oppfølgingen av barn og unge som har havnet i kriminelle miljøer bør være enda tettere enn tidligere. Særlig bør oppfølgingsteamene forsterkes.

LES OGSÅ: Væpnet aksjon mot HA-lokalene

Utelukker ikke forskjellsbehandling

Når det gjelder kommunen som forvaltningsmyndighet slås det i saksutredningen fast at hovedmålet må være likebehandling, uavhengig av tilkytning til spesielle miljø. Byrådslederen ser imidlertid ikke bort fra at HA-medlemmenes bruk av vold og trusler kan føre til at kommunale saksbehandlere og kontrollører vegrer seg for å behandle HA og Stroker, og deres medlemmer, likt med ordinære næringsinteresser og befolkningen generelt.

LES OGSÅ: På "skryteliste" etter HA-saken

Han mener det heller ikke kan utelukkes at kommunalt ansatte kan ha unnlatt å følge opp meldinger om ulovligheter som brudd på brannforskrifter, ulovlige leiligheter/boenheter i lokaler regulert til næringsvirksomhet, brudd på skjenkeregler, ulovlige arrangementer og fester og brudd på bygningsforskrifter ved ulovlig bygging. Dette kan bidra til at disse miljøene blir styrket i troen på at de kan stå utenfor norsk lov.

"Det er derfor viktig at kommunen og dens ansatte har kunnskap om miljøet slik at man kan opptre med den tryggheten som er nødvendig i møter og kommunikasjon. Dette kan gjøres gjennom tydelig holdning fra kommunen og ledelsen, samt tydelige retningslinjer for behandling av alle saker. Det vil også være viktig å ha gode rutiner for håndtering av trusler, samarbeid med politiet og skjerming av ansatte. Troms politidistrikt ønsker i denne forbindelse å bidra til opplæring av utsatte ansatte i kommunen gjennom informasjon om kriminelle miljøer", står det i saksutredningen.

Kan nektes bevilling

Videre i saksutredningen slås det fast at kommunen som forvaltningsenhet kan ta i bruk en rekke virkemidler i tilknytning til alkoholloven og serveringsloven. Ifølge Hilmarsen bør disse benyttes aktivt for å forhindre at kriminelle miljøer og personer får utøve næringsvirksomhet med bevilling fra kommunen.

Skal dette være gjennomførbart mener han det er viktig at kommunen har tydelige retningslinjer som ivaretar den enkelte saksbehandlers trygghet i møte med kriminelle miljøet. I saksutredningen foreslås det derfor at disse retningslinjene gjennomgås og evalueres, slik at man sikrer et solid system for å forebygge kriminalitet.

LES OGSÅ: Hells Angels-anker nektet fremmet

Stiller strengere krav

Også innkjøp og avtaleinngåelser er et punkt i strategiplanen byrådet nå skal se på for å forebygge og bekjempe énprosentmiljøer. I saksutredningen står det at kommunen ikke ønsker å inngå avtaler med parter og miljøer som har forbindelse med kriminelle miljøet.

Dette betyr at det må fokuseres på og sette settes krav til de avtalepartene som kommunen inngår samarbeid med. Dette omfatter både kontraktparters bakgrunn og miljø, men også avtalepartneres etiske utøvelse av sitt virke.

Saksutredningen er klar på at det er nødvendig at det iverksettes en mer systematisk kartlegging av kriminelle miljøer i Tromsø, og et bredere og tettere samarbeid med politiet i det forebyggende arbeidet. Her forelås det blant annet å utarbeide en kommunetrygghetsprofil.

Comments