Skip to main content

Tromsø kommune vil bekjempe Hells Angels med ny strategiplan

 – I løpet av de neste ukene vil vi legge fram en strategi for bekjempelse og forebygging av énprosentmiljøer. Vi ønsker å gjøre arbeidet mot disse miljøene mer systematisk, begrense økonomisk kriminalitet og også se på hvordan vi kan hjelpe folk ut av disse miljøene, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen i Tromsø kommune.
Onsdag denne uka aksjonerte Troms politidistrikt mot klubblokalet til motorsykkelklubben Hells Angels for andre gang på få dager. Aksjonen var en del av etterforskningen etter at en person skal ha blitt ranet inne i klubblokalet av en av klubbens medlemmer.
Også i fjor gjennomførte Troms politidistrikt flere aksjoner mot motorsykkelklubben.
Hells Angels Tromsø - Hells Angels har klubblokaler i Tromsdalen. - Foto: Øystein Antonsen / NRK
Hells Angels har klubblokaler i Tromsdalen.
Foto: Øystein Antonsen / NRK


Flere HA-medlemmer dømt

– Vi er sikre på at medlemmer i Hells Angels er involvert i organisert kriminalitet. Det baserer vi både på dommen der flere HA-medlemmer ble dømt, og på at det er kjent fra flere steder i verden at klubbstrukturen til Hells Angels brukes til å organisere kriminalitet. Vi har ingen grunn til å tro det er annerledes i Tromsø, sier politimester i Troms politidistrikt Ole B. Sæverud
I fjor ble flere HA-medlemmer dømt i en omfattende narkotikarettssak i Troms. Sju av de involverte ble også dømt etter den såkalte mafiaparagrafen for å være involvert i organisert kriminalitet.
Sæverud sier at politiet følger miljøet tett, og at han ikke utelukker nye aksjoner i år.

– Hells Angels uønsket i Tromsø

Allerede i 2010 gikk Hilmarsen ut og erklærte Hells Angels uønsket i Tromsø. Dette ble senere vedtatt av kommunestyret.
– Vi vil jobbe bredt ut mot samfunnet for å hindre samhandling med denne typen virksomhet. Vi vil sørge for at kommunens ansatte er rustet til å saksbehandle og forholde seg til slike miljøer uten at de lar seg bli presset, sier Hilmarsen.
Et viktig mål med handlingsplanen er å unngå at ungdom blir rekruttert inn i enprosentklubber, og at de som vil ut av miljøet får hjelp.
– Vi skal henge oss på PST sitt arbeid me den EXIT-strategi knyttet mot disse miljøene. I tillegg er det viktig å tilby sunne aktiviteter til ungdom så de ikke faller utenfor samfunnet. Dette må vi jobbe bredt med i hele kommunen, sier Hilmarsen.

Vil hindre utleie

I handlingsplanen har kommunen også som mål å få på plass prosedyrer som hindrer at folk som sympatiserer med enprosentklubbene blir ansatt i Tromsø kommune. De vil også hindre at klubbene får tilgang på tomter i kommunen.
– Når vi skal leie ut eller feste bort areal er det viktig å kvalitetssikre dem som står bak, og at vi ikke leier ut til klubber som driver med økonomisk kriminalitet, sier Hilmarsen.

Comments