Våldet eskalerar i Malmö


















Nu eskalerar våldet igen i Malmö.
Under december 2014 sköts en man ihjäl och tre bomber har placerades ut vid strategiska byggnader.
Trots polisens satsning under året ligger siffrorna för skottlossningar högre än 2013.
- Både skjutandet och sprängningarna har ökat. Det beror på konflikter förstås, säger Petra Stenkula, biträdande chef vid länskrim i Malmö.

En dag i slutet av december tar jag en hundpromenad kring Möllevångstorget. Här är uteserveringarna kvar, som om vi befann oss ännu längre söderut än vi faktiskt gör, och finkrogarna poppar upp, nu senast Lyran på Falsterbogatan.

Malmös turistbyrå har lärt sig att turisterna gillar området, att det inte bara är city och Västra hamnen som besökarna är intresserade av. Så här skriver officiella sajten malmotown.com: "Möllevångstorget eller Möllan som det kallas av Malmöborna - är ett färgstarkt kvarter med en livlig torghandel och butiker och restauranger från hela världen. I Malmö finns 174 länder representerade och det märks på Möllevångstorget. Här kan du köpa irakiska kryddor till vrakpris, äta kinesiska dumplings eller köpa fantastiskt goda inlagda paprikor."

Den idyllsika reklamtexten stämmer.
Men bara ett par kvarter bakom torget är bilden en annan. Här är det nästan folktomt och hunden börjar morra när två killar kommer gående med en man mellan sig. Det verkar som om de på egen hand har gripit en snattare i en butik.

- Ni gör mig illa, protesterar mannen.
Killarna blänger åt mitt håll, så jag byter trottoar, och ringer polisen när jag kommer utom synhåll. Ledningscentralen lovar att skicka en patrull - om någon har tid.
 

Bilden skulle tvättas bort

Men för bara ett halvår sedan såg allt annorlunda ut. I början av juni var länskriminalens biträdande chef Petra Stenkula nöjd. Polisen skickade ut ett pressmeddelande om den framgångsrika Operation Olivia, med uppgift att punktmarkera de kriminella. Stoppa deras bilar, beslagta deras vapen, kartlägga deras nätverk och helt enkelt störa deras verksamhet.

Man talade om ett "trendbrott". Operationen ansågs framgångsrik - den grova brottsligheten i Malmö hade gått ner. Nu skulle bilden av den våldsamma staden i syd tvättas bort.

Men sommaren tog slut, och under hösten har Malmö drabbats av en hel rad våldshändelser. Så sent som måndagen 29 december blev en lägenhet i centrala Malmö beskjuten. Kulhålet i rutan talar sitt tydliga språk.

- Jag kan bekräfta att skytten skjutit med ett skarpt kalibervapen mot fönstret, sa yttre befäl Thomas Paulsson på platsen.

På nyårsafton drabbades en villa på Rudbecksgatan av ett liknande dåd. Polisen säger sig inte veta varför familjen i huset attackerades med skjutvapen. Det finns inga misstänkta för dådet.
De båda skjutningarna är inte de enda i sitt slag. Statistik som Malmöpolisen tagit fram för KvP:s räkning visar att Malmöborna i år drabbats av 55 skottlossningar mot person eller bostad och då är skjutningen på Rudbecksgatan inte medräknad. Samma statistik för 2013 landade på 56 skjutningar mot person eller bostad.
 

"Det här går långsamt"

Så Petra Stenkula på länskrim har fått nya bekymmer sedan uttalandet i juni.
Petra Stenkula, biträdande chef vid länskrim i Malmö.  
 
 - Både skjutandet och sprängningarna har ökat. Det beror på konflikter förstås. Vi har mycket information kring de här nätverken och de här individerna. Vi kontrollerar dem och pratar med dem, säger hon.
Vad är det för konflikter?
- Rent allmänt kan man säga att det handlar om den svarta marknaden, stöldgods, narkotika. Det kan också vara bagateller. Vi hade ett mordförsök där bakgrunden var att en person skvätte på en annan på en biltvätt. Man har väldigt låg tröskel, säger Petra Stenkula.
Hon hade räknat med en viss ökning under september 2014. Då tog valrörelsen de flesta polisresurserna i anspråk.

Dessutom finns det något slags effekt av att Operation Olivia hållit på i snart ett år.
- Vi har haft ett ganska hårt tryck mot de kriminella och skaffat oss kunskap. Men till slut måste deras kriminella verksamhet fortsätta. Det poppar upp nu.

Så våldsupptrappningen under senhösten och vintern är oroande, men inte oväntad, enligt polisen.
- Det här går långsamt, och det var ingen som trodde att allt skulle vändas på några minuter, säger hon och fortsätter:

- De två mord som har varit de senaste 1,5 åren har vi klarat upp. Visst skjuts det, och det är allvarligt. Men vi har god koll. Sannolikheten att en vanlig människa ska träffas finns i princip inte. Men det är klart att när vapen är i omlopp, det är alltid oroande.

 

Mäter tryggheten

Samtidigt menar Malmös politiker att man inte ska stirra sig blind på brottsstatistiken. För trots att våldsbrott i Malmö får stor uppmärksamhet, och trots att det alltså även enligt polisens egna bedömningar har flammat upp konflikter i den kriminella världen under vintern, så känner många Malmöbor sig trygga.

Malmö stad mäter sedan år 2000 tryggheten bland Malmöborna. Undersökningen görs i samarbete med Räddningstjänsten Syd och polisen, och utförs rent praktiskt av forskare vid Malmö högskola. Omkring 5000 personer svarade i den senaste.

- En väldigt låg andel av Malmöborna uppger själva att de utsatts för våld. 75 procent av invånarna säger att de är trygga eller mycket trygga i sin stad, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

 

Förbättrade skolresultat

Han tror på det stora hela att Malmö är på rätt väg. Det ser man till exempel bland de unga, i skolresultaten.

- Både i grundskolan och gymnasiet förbättras studieresultaten, meritvärdena höjs. De ökar svagt, men det går åt rätt håll, säger Andreas Schönström.

Även företagen gillar Malmö. Under 2014 flyttade Peugeot och Oatly sina huvudkontor hit, och under 2015 kommer Ikano Fastigheter och Ikano bank.

 

"Lika överallt"

Percy Nilsson, kändisbyggmästare, tycker det är självklart att ha basen för sitt företagande i Malmö som har nära till resten av Europa och bra infrastruktur:

- Om det finns något positivt i Malmö? Allt är positivt! Att det sedan finns en grupp människor som ställer till det för varandra, det handlar om en promille av befolkningen. Det händer lika mycket överallt.

Hur kommer man till rätta med de våldshändelser som trots allt drabbat Malmö under vintern, då?
Ja, polisens strategi mot våldet är att fortsätta som man har gjort. Att punktmarkera mellan 75 och 100 grovt kriminella.

Petra Stenkula är medvetet lite luddig kring antalet, hon vill inte att det ska framstå som en hård grupp eller en lista för unga att försöka kvala in på.
- Vi vill inte ha det till att det är fräckt att finnas med bland dem, säger hon.

Kan inte era kontroller få just den effekten?
- Nej, så är det inte. De tycker det är jobbigt. Det är jobbigt att vara kriminell i Malmö nu, och så ska det vara.

Ytterligare ett skäl att störa de kriminella är att sätta fokus på ungdomar som hänger med dem. De som blir kriminella om fem år - eller också inte.
- Vi ser ungdomar som sitter i samma bil som de här personerna som går runt beväpnade och med skottsäker väst. Vi gör vad vi kan för att larma socialtjänsten, och även prata med ungdomarna själva, säger Petra Stenkula.

Comments