Bandidos nya fäste i Sandviken


          
I det här industriområdet, mittemot ett idylliskt villaområde och ett stenkast från Sandbacka park, ska Chicanos ha sin klubblokal. Fotograf: Jenny Lundberg
 
Kriminella MC-klubben Chicanos har etablerat sig i Sandviken. Tungt kriminella Bandidosmedlemmar ska vara stammisar i klubblokalen på Högbovägen.
De senaste tio åren har de kriminella gängen avlöst varandra i västra Gästrikland: Solidos, Outlaws och Romano.
För ungefär ett halvår sedan gick Romano i graven – men de gamla medlemmarna bildade en ny klubb: Chicanos MC.
En officiell supporterklubb till kriminella Bandidos MC.
– De har sin klubblokal i Sandviken, säger en polis med insyn.
Klubbhuset uppges ligga i ett industriområde mittemot ett idylliskt villaområde, nära Sandbacka park, på Högbovägen.
Presidenten pekas ut som en 23-årig man.
– Han var tidigare medlem i Romano, säger polisen.
Men den utpekade presidenten har endast en misshandelsdom i bagaget.
En decembernatt 2010 råkade en man gå in i en kompis till 23-åringen på Köpmangatan. Först slog 23-åringen honom i ansiktet. När mannen böjde sig ner sparkade 23-åringen till honom över näsan och utdelade sedan ytterligare en spark mot offrets huvud efter att denne fallit till marken.
Offret fick en knäckt, sned näsa och tilldömdes skadestånd för lyte.
Tingsrätten dömde 23-åringen till nio månaders fängelse för grov misshandel. Hovrätten ändrade domen till "vanlig" misshandel och mildrade fängelsestraffet till sju månader.
Sedan dess är 23-åringens belastningsregister rent.
– Medlemmarna ger sig inte på vanligt folk utan knarklangare som de vill driva ut från narkotikamarknaden. Annars så gäller det gamla vanliga med indrivningsverksamhet, säger en polis.
Medlemmarna bär västar märkta "Chicanos Sandviken" och "SYLB", vilket står för "Support your local Bandidos". Och moderklubbens medlemmar är vanliga gäster i klubblokalen, enligt polisen.
– De ska tydligen ha blivit av med sin lokal i Dalarna så de hänger mycket i Chicanos klubblokal. Polisen har en insats sedan några veckor tillbaka där vi kontrollerar folk vid klubbhuset. Det gäller att få bort dem innan de etablerar sig på allvar.
Men från officiellt polishåll är det locket på om MC-gängen.
– Det finns en uttalad önskan från tidigare Rikskriminalpolisen om att vi inte ska uttala oss om de här gängen. Människor blir oroade och själva älskar de uppmärksamheten. Men vi fortsätter givetvis vårt arbete mot den organiserade brottsligheten, säger Mikael Hedström, talesman för Gävlepolisen.
Chicanos har sedan tidigare ett fäste i länet genom avdelningen i Söderhamn.

Comments