Efterlyst för skott mot Bandidos – har gripits

Misstänkte gärningsmannen var på flykt i flera år

29-åringen ska ha skjutit mot en Bandidoslokal i Helsingborg 2011 och misstänks för mordförsök.
Men mannen har varit på flykt och internationellt efterlyst.
Nu har han gripits.
I juni 2011 sköts ett tiotal skott mot en mc-gänget Bandidos lokal i Helsingborg. Ingen kom till skada, något som enligt polisen var ett under.

Efterlystes internationellt

Efter dådet hittades vapnet som användes i en skogsdunge och misstankarna föll snart mot en nu 29-årig man.
 
Han frihetsberövades inledningsvis i några månader, men släpptes på fri fot trots att misstankarna kvarstod. Sedan dess har han varit försvunnen. Polisen har misstänkt att han befunnit sig utomlands och 29-åringen, som sedan 2013 varit häktad i sin utevaro, efterlystes internationellt. I förra veckan tog Brottscentralen upp fallet.
– Utredningen är klar helt och hållet. Det finns inga frågetecken kvar, utan det enda vi väntar på är att få genomföra en rättegång i Sverige, sa Kjell Lindgren, informatör på polisen, då.

Kan omhäktas i dag

Nu har 29-åringen gripits – i Landskrona.
– Klockan 19.30 i går greps en man född 1985, häktad i sin frånvaro misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, informatör på Skånepolisen.
Vad som ledde till att polisen kom mannen på spåren är oklart.
– Jag har inga uppgifter om det, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.
Åklagare Lars Danielsson är fötegen.
– Jag kan inte uttala mig nånting om det, säger han.
29-åringen omhäktades av Helsingborgs tingsrätt i dag.
En nu 23-årig man misstänktes för medhjälp till brotten och åtalades förra året. Han friades dock i brist på bevis.
 

 
Till sommaren är det fyra år sedan Bandidos klubblokal på Planteringsvägen besköts med 15 pistolskott. Skytten kom på motorcykel och vittnesuppgifter talade om att han satt som passagerare. Andra vittnen beskrev en ensam gärningsman. Ingen person kom till skada men flera vistades utanför klubblokalen.

Misstankarna kom att riktas mot två män från Landskrona, idag 23 och 29 år gamla. Duon har allt sedan skottdramat turats om att vara på flykt.

Nyligen ställdes 23-åringen inför rätta med friande domar i både tingsrätten och hovrätten som följd. Nu väntar rättegång även för 29-åringen. Efter att ha varit häktad i sin frånvaro sedan mars 2013 greps mannen i torsdags kväll av polisen i Landskrona.

När 29-åringen på fredagen ställdes inför häktningsdomaren vände han sig mot åklagare Lars Danielsson och sa:
– Jag har inte med detta att göra om du inte fattat det.

Åklagare Danielsson är emellertid av annan uppfattning. Han lutar sig inte minst mot det faktum att den motorcykel som användes vid skottdådet strax därpå prejades av vägen av en eller flera Bandidosmän i bil. På olycksplatsen hittades 29-åringens blod.

Mannens försvarsadvokat Lars Kruse ifrågasätter om en rättegång överhuvudtaget kan hållas, eftersom hans klient inte delgavs utredningen innan åtal väcktes.

– Han har länge känt till att han kunnat ta del av utredningen, inte minst via sin advokat, säger åklagare Danielsson.
AdvokatKruse anser emellertid att det inte varit hans uppgift att berätta för sin klient om det förestående åtalet för mordförsök.

Men kan man inte tänka sig att du talat med din klient om detta?
– Man kan tänka sig mycket men jag är ingen delgivningsman, säger Lars Kruse.

När 29-åringen greps i torsdags kväll hade han varit internationellt efterlyst i närmare två års tid.
Fredagens häktningsförhandling slutade med att rättens ordförande Stefan Reimer konstaterade att mannen är misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott inför rättegången som preliminärt börjar den 4 mars. Till dess ska 29-åringen vara häktad.

Comments