Fulgte etter bilen gjennom Oslo før de slo Arshad i hjel

DRAP: Mohammad Arshad ble drept med sju slag mot hodet like etter at han gikk ut av bilen like ved sitt hjem på Manglerud i Oslo. Foto: Daniel Laabak / Tipser.no
DRAP: Mohammad Arshad ble drept med sju slag mot hodet like etter at han gikk ut av bilen like ved sitt hjem på Manglerud i Oslo.DRAPSTILTALT: (F.v.) Aamer Asghar (29), Mohammad Adris Shafi (31), Asim Sharif (28) og Adil Boujedain (29) er tiltalt for forsettlig drap eller medvirkning etter at 52 år gamle Mohammad Arshad ble slått i hjel på Manglerud i fjor. Alle nekter straffskyld for drap men de tre sistnevente har erkjent å ha medvirket til voldsbruk. Foto: POLITIET
I morgen starter rettssaken mot tre av de tiltalte etter drapet på den høyt respekterte restauranteieren og familieoverhodet Mohammad Arshad (52) på Manglerud i Oslo i 2013. Den siste tiltalte, Aamer Asghar, er ennå på rømmen i Pakistan og etterlyst.

Arshad, som ikke var knyttet til kriminalitet på noen måte, ble etter alt å dømme et helt uskyldig offer for gjengmedlemmer som i utgangspunktet var ute etter å skade sønnen hans. Motivet framstår som en bagatellmessig konflikt mellom den aktuelle sønnen og enkelte av de tiltalte. 

Én av de tiltalte skal ha innrømmet i avhør at det i løpet av angrepet på Manglerud ble klart for ham at det ikke var sønnen de gikk løs på, men det er ventet at det vil bli et sentralt tema i retten hvorvidt gjengmedlemmene også tidligere kan ha forstått forvekslingen.

Fulgte etter bilen

28. september 2013 hadde Arshad vært på jobb hele kvelden på den ene puben han drev, Waldemars Café på St. Hanshaugen, før han overlot stengingen til ansatte, ringte kona om at han var hjemme om en halvtime, og satte seg i bilen.

Etter det Dagbladet erfarer skal gjengmedlemmene allerede ved Waldemars Café ha holdt oppsikt med bilen, som ofte ble disponert av Arshads sønn. Da 52-åringen kjørte hjemover, fulgte angriperne etter gjennom Oslo sentrum og hele den rundt åtte kilometer lange kjøreturen østover mot Arshads bolig på Manglerud. Etter at han hadde parkert bilen i gata et lite stykke fra huset, slo gjerningsmennene til og overfalt ham bakfra.

Obduksjonen tyder på at Arshad ble slått sju ganger i hodet, der de dødelige skadene trolig ble påført med en skiftenøkkel. Et av de første slagene var i seg selv så alvorlig at mye av den videre volden trolig ble påført 52-åringen mens han var bevisstløs og lå på bakken.
Noen av de tiltalte skal ha forklart at slagene aldri var ment å ramme hodet, men at de selv ble så blendet av pepperspray-bruken at de kan ha mistet kontroll på hvor de rammet.

Planlagt angrep
Politiet har regnet Adil Boujedain (29), som en hovedmann fordi han trolig tok initiativet til angrepet. Ifølge tiltalen skal han ha blitt sittende i bilen på åstedet.

Ifølge påtalemyndigheten var det Mohammad Adris Shafi (31), Aamer Asghar (29) og Asim Sharif (28) som utstyrte seg med slagvåpen og pepperspray og sto for selve volden.

«(...) etter forutgående avtale om voldsutøvelse og/eller i felleskap, angrep de Mohammad Arshad bakfra og drepte ham. Arshad ble sprayet med pepperspray, slått gjentatte ganger bl.a. i hodet med et økseskaft og/eller fastnøkkel», heter det i tiltalen mot de tre.

Alle de fire mennene er tiltalt for forsettlig drapDe tre mennene som i morgen skal på tiltalebenken nektet lenge for å ha noe med drapet å gjøre, men innrømmet etterhvert deler av selve volden og at de hadde planlagt et angrep på offeret sønn. Alle nekter imidlertid for å ha ment å drepe noen.

- Min klient har erkjent å ha tatt del i det han mente skulle være en enkel irettesettelse, maksimalt en legemsbeskadigelse, og har aldri hatt i tankene at dette kunne ende med et drap, sa Adil Boujedains forsvarer, advokat Erik Dammen Stoltz, til Dagbladet da tiltalen ble tatt ut.

De tiltalte har i praksis vært i oslopolitiets søkelys siden de gikk på videregående skole, og har rulleblad som preges av grov vold og brutale ran. Tre av mennene har lenge vært i den indre kretsen i gjengen Furuset Bad Boys. Den fjerde, Aamer Asghar, var lenge en del av Young Guns, men har de siste åra vært regnet som en «frilanser» med venner og kontakter på tvers av de kriminelle norskpakistanske miljøene.

For de pårørende er drapet på den uskyldige familiefaren ennå ubegripelig.

- Det viktigste for de etterlatte nå er å få svar på hva som skjedde med faren og ektemannen og hvorfor han ble drept. De håper på en rettferdig rettergang der de får svar på de spørsmålene de har, sier bistandsadvokat Vibeke Knapstad til Dagbladet.

DREV WALDEMARS: Det ble lagt ut blomster utafor Waldemars Kafe etter drapet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DREV WALDEMARS: Det ble lagt ut blomster utafor Waldemars Kafe etter drapet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet

Comments