Rättegången efter bråket och grova misshandeln på Luntgatan i Norrköping måste tas om.
Beslutet meddelas av rådman Anders Heiborn. Han förklarar att det kommit till hans kännedom att en nämndeman i det aktuella målet efter att huvudförhandlingen avslutats tagit egen kontakt med ett av de vittnen som hörts under rättegången. Syftet, ska, enligt Anders Heiborn, ha varit att utröna oklarheter från förhöret under förhandlingen.
Anders Heiborn menar att nämndemannen på det sättet skaffat sig kunskaper i målet som ingen annan har kunnat få del av och han menar att det därför uppstått en jävsituation.
Anders Heiborn har tagit beslutet att huvudförhandlingen ska tas om och domen som skulle lämnas i dagarna kommer därmed att slängas i papperskorgen.
- Det är en nämndeman som har tagit egna kontakter efter avslutad huvudförhandling, men innan doms givande med ett av de vittnen som varit med. Och så får man naturligtvis inte göra, säger Anders Heiborn till NT.
Han fick reda på vad som hänt vid en överläggning när rättens ledamöter diskuterade inför domen.
- Jag insåg omgående att det innebär att vi har blivit jäviga. Domstolens opartiskhet och obundenhet sätts åt sidan när man hamnar i ett läge när det finns sådana kontakter. Oavsett vem som skulle tagit kontakt från rättens sida med ett vittne efter en förhandling är det fel. Att ta kontakt med ett vittne från en nämndemans sida för att försöka att reda ut eventuella oklarheter från huvdförhandlingen är naturligtvis helt… Ja, det är obegripligt, säger han.
Han förklarar att det som hänt är ytterst allvarligt. Och ovanligt.
- Jag har varit i domstol i 25 år. Jag har aldrig varit med om något sådant här flagrant, säger han.
- Det är klart att det är otroligt allvarligt.
Anders Heiborn förklarar att det aldrig var aktuellt att fortsätta rättegången. Han lämnade ifrån sig ärendet på tisdags kvällen och han samt de tre nämndemännen kommer inte att vara med när huvudförhandlingen tas om.
Så var det dags för ännu en nämndeman att utmärka sig. En rättegång mot flera män tillhörande Hells Angels måste tas om sedan en av amatördomarna efter huvudförhandlingen tagit kontakt med ett vittne för att ställa kompletterande frågor.
Rättegången mot de fem männen, varav fyra tillhör en undergrupp till Hells Angels, har pågått i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt under ett antal dagar.
En man som har tillhört det rivaliserande gänget Outlaws attackerades på öppen gata en vanlig onsdag i Norrköping med slag och sparkar mot huvud och kropp och använt svärd, yxa, hammare och ett stolsben.
Åklagaren rubricerade misshandeln som grov eftersom gärningsmännen ska ha visat en "särskild hänsynslöshet och råhet".
Dom skulle ha fallit i morgon, men i går beslöt rådman Anders Heiborn att målet måste tas om med ny juristdomare och nya nämndemän.
En av nämndemännen har nämligen efter sista rättegångsdagen tagit kontakt med ett viktigt vittne för att "utröna oklarheter från förhöret" i rättegången.
Det är ett flagrant brott mot gällande regler. Endast det som avhandlas i rättegångssalen får bilda underlag för dom. Genom att ta kontakt med vittnet har amatördomaren dessutom skaffat sig kunskaper om förhållanden i målet som ingen annan har.
Ett uppenbart jäv och rådman Heiborn kunde bara fatta ett beslut.
Listan på dumheter som nämndemän gör sig skyldiga till börjar bli besvärande lång. Det kanske mest kända exemplet är då det stora målet rörande nätverket i Södertälje, en av de största rättegångarna någonsin i Sverige fick tas om efter jäv.
Även privatspanande aktiviteter som det som nu har skett i Linköping har inträffat tidigare, liksom välmenande men allt annat än objektiva förslag från nämndemän till åklagare om hur processen ska föras för att uppnå fällande dom.
Alla dessa fiaskon drar ett löjes skimmer över domstolarnas verksamhet och urholkar rimligen tilltron till dem.
Att upp till 25 procent av nämndemännen i vissa kommuner är Sverigedemokrater ökar knappast förtroendet för tingsrätterna bland en stor del av befolkningen. Södertälje, med sina två nazistiska domare, ska vi bara inte tala om.
Riksdagen hade härom året en möjlighet att nappa på den så kallade nämndemannautredningens förslag om att bredda representationen av amatördomare genom att bredda rekryteringen till även icke-politiska kretsar.
Vem vet, kanske det finns begåvningar även utanför de 3,9 procent av befolkningen som är verksamma i politiska partier.
Men politikerna, som möjligen inte var sugna på att förlora den reträttpost som nuvarande system erbjuder, gjorde tummen ner till flera av de radikala förslagen.
Det blir bara mer och mer uppenbart att det var ett dåligt beslut. Hur många pinsamheter tål egentligen rättsväsendet?
Comments
Post a Comment