Majornaskotten kan ha Hells Angelskoppling


Nu utreder polisen om skjutningen i Majorna kan kopplas till en brutal misshandel av en Hells Angelsmedlem.

 De båda unga männen som träffades av kulorna svävade sent på måndagskvällen mellan liv och död.
- Antingen är det någon som planerat det här dådet eller så är det ett dåd som sker av tillfälligheter, säger Göran Arvidsson, kommissarie vid Göteborgspolisen.
 
Den blodiga attacken ägde rum vid Jaegerdorffsplatsen i Majorna i lördags kväll. De två männen i 20-årsåldern sköts mitt i en korsning, i eller i anslutning till en svart BMW. Båda fick skador som sent på måndagskvällen beskrevs som livshotande - den ene mannen träffades i huvudet. Polisen bekräftar att de båda offren har koppling till ett kriminellt gäng i Göteborg, enligt uppgift det så kallade Majornagänget. Nu pågår en intensiv jakt på förövarna.

- Vi har fått in en del information och tips om själva händelsen på brottsplatsen men vi är helt övertygade om att det måste finnas fler personer som varit runt platsen vid den här tidpunkten än de som har hört av sig till oss, säger kommissarie Göran Arvidsson.
 

Flera spår

Polisen utreder parallellt flera spår. För knappt två år sedan misshandlades en Hells Angels-medlem brutalt på en krog i centrala Göteborg. I höstas dömdes flera personer för överfallet - en av dem står nära ett av offren för helgens blodiga attack.
- En teori är att lördagens skjutning är en hämnd för den grova misshandeln av HA-mannen, säger en poliskälla.

 En annan polisteori är att skjutningen har sin upprinnelse i en drogskuld. I höstas gjorde polisen ett jättebeslag av marijuana. Drogerna, mellan sex och åtta kilo, ska ha tillhört Majornagänget - som på grund av beslaget tros ha hamnat i stora ekonomiska problem.
 

"Kan vara en hämnd"

- De köper drogerna på krita som alla andra och pengarna måste in, någon måste betala. Skjutningen kan vara en hämndaktion för att de inte gjort det i och med vårt beslag, säger en poliskälla.
Ett annat tänkbart scenario är att skjutningen är resultatet av ett slumpmässigt möte.
- Det skulle kunna vara en trafikincident som har triggat någonting. Det skulle inte vara första gången i sådana fall. Det är en av de orsakerna som vi tittar på. Antingen är det någon som har planerat detta och tagit tillfället i akt. Eller så är det någon som har uppkommit under färd. Det finns med i vår arbetshypotes, säger Göran Arvidsson.
 

"Latent hotbild"

- Sedan kan det vara så att det ligger en latent hotbild som inte vi vet om och så tar man tillfället i akt när det dyker upp, säger Arvidsson.

 För att ringa in misstänkta gärningsmän utreder polisen också vad de två offren gjorde dagarna före skjutningen.
- Vi kartlägger de två sista dygnen innan dådet minut för minut, om vi lyckas med det. Tillsammans med annan information vi får in så försöker vi kartlägga vad som har hänt fram till brottstiden, säger Göteborgspolisens Göran Arvidsson.
 

"Lite av ett mysterium"

Det var i går fortfarande oklart hur skjutningen gick till.
- Det är viktigt för oss att veta det. Det är lite av ett mysterium för oss just nu. Vi jobbar utifrån ett antal olika hypoteser och motivbilder, säger Göran Arvidsson.

 Ett frågetecken är hur gärningsmännen kom till och flydde från brottsplatsen.
- Antingen att det är en eller flera som tagit sig dit till fots eller att det har varit ytterligare en bil involverad. Men vi kan inte med säkerhet fastställa det nu. Det är de spår vi jobbar efter, säger Göran Arvidsson.


Comments