Skip to main content

På onsdagen inleddes rättegången mot fem medlemmar i en undergrupp till Hells Angels i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.

 
 
När rättegången inleddes klockan nio på onsdagen dök flera medlemmar till Hells Angels och undergruppen Red & White Crew upp för att följa förhandlingen från åhörarplats. Flera av medlemmarna bar västar och andra tecken på gängtillhörighet. I svenska domstolar råder inget förbud mot dylika symboler.
– Vi har haft en diskussion med rådmannen och han har gått med på att åhörare får bära västar i rättssalen, säger polisens insatschef, Niklas Rosvall.
 
I samband med säkerhetskontrollen kontrollerades en 25-årig man. Det visade sig att han var efterlyst av Kriminalvården och han omhändertogs därför och fördes till polisens arrest.
 
"Jättemånga poliser"
NT:s reporter Petronella Uebel bevakar rättegången på plats. Hon berättar om den massiva polisbevakningen.
- Det är jättemånga poliser på plats och ett stort säkerhetspådrag. Inte lika stort som vid Hagebyrättegången, då man var tvungen att ta av sig stövlarna varje gång man gick in i domstolen och inte fick använda sin mobiltelefon, men det är ett stort pådrag, säger hon.

Många åhörare finns på plats och följer rättegången i säkerhetssalen. Flera av dem bär västar med "Hells Angels" i stora tryck på ryggarna.
- Under lunchen satt länets högsta polischefer och åt mat i restaurangen. Vid bordet intill satt personer från Hells Angels. Det såg lite konstigt ut, men det är lugnt, säger Petronella Uebel.

Alla nekar till brott
Det är fem män, mellan 23 och 38 år gamla, som ställs inför rätta för inblandning i en misshandel den 22 oktober i korsningen Luntgatan/Vattengatan i Norrköping.
- Vice chefsåklagare Mats Näkne yrkar på att de ska fällas för grov misshandel. Men alla de tilltalade nekar. De säger att de inte ens varit på platsen, säger Petronella Uebel.

Brottsoffret, en person som har kopplingar till ett rivaliserande gäng, misshandlades svårt med sparkar och slag. Gärningsmännen ska även ha använt tillhyggen som bordsben, hammare, yxa och ett samurajsvärd.

Alla fem åtalade nekar till brott och säger i förhör att de inte ens har varit på platsen vid tillfället.
Rättegången i Linköping kommer att pågå under fem förhandlingsdagar.

Offret skadades allvarligt vid attacken

De tilltalade efter misshandeln på Luntgatan bör dömas för grov misshandel, menar åklagaren Mats Näkne.

Den vice chefsåklagaren vid Norrköpings Tingsrätt, Mats Näkne, driver åtalet mot de fem män, mellan 23 och 38 år gamla, som ställs inför rätta för inblandningen i gängmisshandeln den 22 oktober. En man ska ha misshandlats svårt med sparkar och slag med tillhyggen i korsningen Luntgatan/Vattengatan.

- Mats Näkne yrkar att de ska fällas för grov misshandel. Men de tilltalade nekar till brott. De menar att de inte ens varit på platsen, säger NT:s reporter Petronella Uebel, som följer rättegången i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt.

Nekar till att de var där
De tilltalade tillhör en undergrupp till Hells Angels - Red & White Crew. Enligt Petronella Uebel förklarade Mats Näkne under förmiddagens pass i säkerhetssalen att en av de tilltalade dessutom kan ses som en "prospect". Han bedöms därmed vara närmast ett fullvärdigt medlemskap i Hells Angels.
 
Alla tilltalade nekar, som sagt, till anklagelserna som säger att de skulle ha misshandlat offret den 22 oktober. Men Mats Näkne visade på onsdagsförmiddagen upp information som han menar bevisar att personerna varit inblandade i misshandeln.
- Han visade bland annat att polisen kunnat följa var männen befunnit sig under dagen, med hjälp av att spåra deras mobiltelefoner, säger Petronella Uebel.

Vittne filmade flykten
Mats Näkne förklarade också att ett vittne, med en mobiltelefon, filmat de män som lämnade brottsplatsen efter misshandeln den 22 oktober. Polisen har genom husrannsakningar på olika adresser i Norrköping funnit kläder och andra föremål som kan kopplas till filmen - och som åklagaren menar visar att männen var inblandade i misshandeln.
 
Dessutom visades bilder upp på de skador offret för misshandeln fick.
- Det var omfattande skador på handen. Ett lillfinger hängde löst, säger Petronella Uebel.
Brottsoffret misshandlades svårt med sparkar och slag. Gärningsmännen ska även ha använt tillhyggen som bordsben, hammare, yxa och ett samurajsvärd.
Rättegången i Linköping kommer att pågå under fem förhandlingsdagar.
 

Comments