Tror Oslo Øst-erfaringer kan hjelpe Lisleby


GÅR FORAN: Jan Bøhler (Ap) var blant initiativtagerne til en demonstrasjon mot IS i oktober i fjor. Bøhler har sittet på Stortinget for Oslo siden 2005 og er medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen
 
Ap-politiker Jan Bøhler har jobbet systematisk med forebygging av gjengkriminalitet og radikalisering i Oslo i mange år. Han håper de gode erfaringene fra Groruddalen også kan komme til nytte i Lisleby.

Bøhler deltar på åpent møte om integreringspolitikk på Lisleby i kveld. Det holdes på Lisleby samfunnshus.

Det var i førsten av november i fjor at mange Lisleby-beboere fikk hakeslipp da TV2 presenterte «terrorgata i Fredrikstad». Bakgrunnen var at sju av drøyt 60 norske syriafarere bodde i Lislebyveien.

Turte ikke gå ut

– Grorud har en vesentlig høyere innvandrerandel enn det Lisleby har. På Grorud har cirka 95 prosent minoritetsbakgrunn i skolene, mens 20 til 30 prosent har det i Lisleby, forklarer Bøhler, som selv er oppvokst og bor i Groruddalen.

LES OGSÅ: Skal få de unge på rett kjøl

Problemet i bydelen på Oslos østkant var hovedsakelig gjengkriminalitet.
– Det var mye gjengkriminalitet, og særlig b-gjengen, som holdt til rundt Furuseth, utgjorde et stort problem. Mange som bodde i områdene turte knapt å gå ut, og de ønsket ikke at barna skulle leke ute, forteller Bøhler.

Prosjektene var et samarbeid mellom frivillige organisasjoner, moskeer og politiet.
– Vi har jobbet med å få ungdommene inn i positive aktiviteter og få stoppet rekrutteringen til de kriminelle miljøene siden 2006. På Grorud har kriminaliteten gått kraftig ned og nå oppholder folk seg utendørs igjen. Vi har også brukt ressurser på å oppgradere utemiljøene, så det blir koselig å oppholde seg ute, sier Bøhler.

Likhetstrekk

Han trekker også linjer til helgens drap i København.
– Vi har drevet tilbake en del av den hardeste kjernen i de kriminelle miljøene. Noen av dem fra Grorud ble også radikalisert i gjengmiljøene. Gjerningsmannen fra København var også blitt radikalisert gjennom et gjengmiljø, forteller Bøhler.
Han har delt erfaringene fra Groruddalen med representanter fra tilsvarende bydeler i Bergen, Trondheim og Drammen tidligere.

Comments